Русия поучава Миков: България много вярва на ЕС и САЩ

18908
Русия поучава Миков: България много вярва на ЕС и САЩ
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Руската федерация и България не преживяват най-добрите си времена, защото българското ръководство следва указанията на Брюксел и Вашингтон, заяви днес председателят на руската Дума Сергей Наришкин на среща с председателя на Българската социалистическа партия Михаил Миков в долната камара на руския парламент.

"Вашето посещение дава позитивен принос зо установяването на руско-българския диалог, който, за съжаление, в момента не преживява най-добрите си времена. По наши преценки причина за това е, че българското ръководство понякога твърде сляпо следва указанията на Брюксел и Вашингтон в разрез с националните интереси на страната", отбеляза руският политик, предаде БГНЕС. "Ние ценим факта, че Българската социалистическа партия се обявява за сътрудничество с Руската федерация и за отмяна на т.нар. антируски санкции, представляващи инструмент на неприкрит политически и икономически шантаж, който няма никакви юридически основания. Ние разчитаме на засилени контакти по парламентарна линия, които също не преживяват най-добрите си времена", подчерта Сергей Наришкин.

Припомняме, че самият Наришкин влиза в черния списък на санкциите на ЕС. Той трябваше да гостува в България, но заради санкциите му е забранено да стъпва на територията на ЕС. Наришкин има забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС; замразяване на всички негови финансови средства на територията на ЕС заради действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. В защита на Наришкин се обяви Волен Сидеров, който го покани въпреки ЕС да дойде в България, но това не стана.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще разработи до юни "медиен план за действие", с който да окаже противодействие на кампаниите на Русия за дезинформация на тема украинската криза. Това гласи проекторезолюция, която трябва да бъде представена на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел (19 и 20 март).

Митов: Някои хора лъжат и създават паника у българите

Такова говорене - като на някои хора, е крайно опасно. Те излъгаха, че в момента се провежда мобилизация. Освен това те излъгаха, че ср...

Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще поискат от първия дипломат на ЕС Федерика Могерини да изготви механизъм на контрапропаганда, като се започне със създаването на медиен екип. Това ще е първата стъпка в набелязаната задача. "Европейският съвет подчертава необходимостта да се окаже отпор на водените в момента от Русия кампании за дезинформация и призовава г-жа Могерини "в сътрудничество със страните членки и институциите на ЕС да подготви до юни стратегически медиен план в подкрепа на свободата на печата", се казва в проекта на документ, който трябва да бъде одобрен от ръководителите на страните членки. С него ЕС трябва да се противопостави на руските медии, да разкрие очевидните измами, да реши с какви истини трябва да се направи това противопоставяне и да се информират страните членки как да действат, уточни европейски източник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика