САЩ не ни притискат за изтребители и газа от Русия, убедена е Захариева

1971
САЩ не ни притискат за изтребители и газа от Русия, убедена е Захариева
Снимка: БГНЕС

Вашингтон в никакъв случай не ни натиска да закупуваме американски изтребители и да не купуваме газ от Русия. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ.

„За мен е много важно, не толкова да слушаме какво говорят американците, а какво правят“, посочи Захариева. Според нея въпреки твърденията, че Америка ще се оттегли от НАТО, тя продължава да бъде активна. „Важно е нашите въоръжени сили да са съвместими със съюзническата такава“, каза Захариева.

Захариева: БСП манипулира хората с пакта на ООН за миграцията

За пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове в хората, подве...

Тя обясни, че по никакъв случай не е усетила подобно отношение, когато е била на работно посещение в Съединените американски щати. „В никакъв случай не съм усетила натиск, нито съм усетила някакви условия". По думите на първия ни дипломат България има право на избор на източници. „Такава е целта на българското правителство“, изтъкна още Захариева, цитирана от агенция "Фокус".

Българската държава има интерес да дава бързо, навреме и в законовия срок гражданство на хората с български произход, посочи външният министър във връзка с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина по подозрения в корупционни практики, свързани с процедурите за издаване на българско гражданство. Нашият интерес е да няма съмнения и това да става по прозрачен и бърз начин, коментира Захариева.

Излязоха много спекулации, че това ще бъде пречка за Шенген. Това по-скоро показва, че нашите правораздавателни органи, когато има проблем, те не го крият, а започват разследване. Дебатите какво се случва с българското гражданство, не започват с това разследване, просто общественият фокус сега е по-голям“, каза още вицепремиерът.

Захариева обясни, че самата тя, когато е била министър на правосъдието, е заварила 200-300 човека опашки, работещо едно гише в министерството, интервюта само в три от петте работни дни, и то до обяд, липса на информация за тези, които са подали заявленията. „Това, което министърът може да направи, е да се опита да подобри работата на Министерството на правосъдието“, каза Захариева и добави, е до нея не е подаван сигнал за корупционни практики, свързани с процедурите за издаване на българско гражданство.

Захариева: Истанбулската конвенция не може да се приложи в целия ЕС заради България

Може да се каже, че България щe бъде причина в целия ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това заяви вицепремиерът и минис...

„Държавата трябва да разследва всички случаи и съмнения за корупция и виновните да понесат своята отговорност. Много важно е процедурите и институциите, които са по веригата за издаване на гражданството, трябва да бъдат прозрачни. Това се опитах да направя“, каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика