Шамар от Венецианската комисия за промените в Конституцията

9858
Шамар от Венецианската комисия за промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Текстовете са внесени без предварително обществено обсъждане, а вносителите не са успели да се аргументират убедително защо. Това е една от основните критики на Венецианската комисия към предложените от управляващото мнозинство промени в Конституцията.

Изрично от Венецианската комисия посочват, че след като за обикновени закони се търсят широки консултации, то за основния закон т.е. Конституцията е недопустимо да няма такова нещо. "Законотворчеството не е само акт на политическа воля", казват от Комисията, което според прочита на Българския хелзинкси комитет (БХК) значи същата позиция като на комитета - че вносителите не са наясно какво точно ще се постигне с внесените текстове. "Няма каквато и да е оценка на потенциалното въздействие", констатира комисията. Мотивите към конституционните промени се определят от комисията като "кратка обяснителна бележка".

Служебно правителство

Специално за тази поправка Венецианската комисия подчертава, че не е ясно какво се случва, ако се стигне дотам парламентът да гласува служебен кабинет. До тази ситуация би се стигнало, ако президентът не одобри предложен от кандидат за служебен премиер кабинет. Служебен премиер става един измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд и гуверньора на БНБ – президентът избира кой, но задължително трябва да избере един от тях. След това служебният премиер предлага правителство и президентът има срок от 7 дни да реши дали да го одобри – ако не одобри, гласува се от парламента. Какво обаче става и ако парламентът не одобри?

Венецианската комисия напомня, че по-разпространена и работеща практика в Европа е в случай на предсрочно приключило мандата си правителство то да изпълнява задълженията си докато не се формира ново редовно – без служебно правителство.

Още: Екатерина Михайлова: В конституционните промени има изненади

Разделянето на ВСС

Няма институционална реформа, която сама по себе си да гарантира професионализъм на съдебната власт и да я направи наистина независима, предупреждава Венецианската комисия. И добавя, че институционалните реформи вървят ръка за ръка с промени, повишаващи нивото на професионализъм в съдебната ни система.

Като цяло комисията одобрява предложените промени за новия съдебен съвет, защото ги вижда като гаранция да не се съсредоточават влияние и власт така, както в ръцете на главния прокурор в сегашната структува на ВСС. Но комисията изрично препоръчва правосъдният министър да не се меси в кариерното развитие на магистрати и следователи, като предлага назначения, уволнения, прехвърляния и т.н. на такива – нещо, което е предвидено в сегашните предложения за промяна на Конституцията. Специално за прокурорския съвет обаче, Венецианската комисия се опасява, че може да стане политически зависим – защото сега повечето членове в него се предлага да се избират от парламента (6 от 10, като един от десетте е самият главен прокурор). Политическата зависимост ще е опасна, защото точно този съвет ще избира главния прокурор – тоест директното политическо влияние ще бъде легализирано.

Още: Пеевски: Ще предложим да не може да има референдуми за излизане от ЕС и НАТО (ВИДЕО)

Главният прокурор

Първата и най-важна забележка – защо може да бъде преизбиран? Сега той има един седемгодишен мандат, но при новото положение на нещата може да има два петгодишни, ако бъде преизбран. Обяснение защо да е така няма, казват от Венецианската комисия.

Относно механизма за контрол на главния прокурор – комисията препоръчва да не се гледа само от криминална гледна точка тоест да се търси отговорност на обвинител номер едно само по Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, а в по-общ смисъл на отговорност.

Има и редица други забележки, като например: препоръката да се създаде антиблокиращ механизъм за ситуациите, при които парламентът не може да постигне квалифицирано мнозинство за избор на членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората; освен това - да се предвидят отделни текстове с механизми за всеки отделен независим държавен орган (например като СЕМ).

Още: Венецианската комисия е провела предварителни срещи за конституционните промени (ВИДЕО)

ПЪЛНОТО СТАНОВИЩЕ - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рокада в евролистата на ПП-ДБ в последния момент

Радев: Скоро ще проличи дали Северна Македония иска да върви към Европа, или в друга посока

Росен Желязков: Ротацията е експеримент, който не трябва да съществува повече

Нейнски: Европа може да бъде смъртна, ако я погребем в мислите си

Ще тръгне ли делото за пране на пари срещу Елена Йончева докато е без имунитет?

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика