Шофьорите ще плащат компенсаторна такса, ако бъдат хванати без винетка

12974
Шофьорите ще плащат компенсаторна такса, ако бъдат хванати без винетка

Водач, който се е движил по републиканските пътища без заплатена такса за ползване на пътната мрежа - винетка, ще заплаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Това решиха днес народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Новите винетки са невъзможни за фалшифициране, цените им остават същите (ВИДЕО)

Довършваме обхода на Габрово, остава довършването на големия виадукт и съответно малкия тунел, който вече се изгражда. Би трябвало да б...

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерски съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство. А основание за заплащането й ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа, отбелязва БГНЕС.

Въвеждането се налага заради установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.

Народните представители приеха официално и да има годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна винетка. За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки, пише още "Фокус".

Винетките са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им. При определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

Годишната винетка ще бъде валидна от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена

Правителството прие нова Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата...

Actualno.com припомня, че до месец ще стане ясно решението на петчленения състав на Върховния административен съд (ВАС) за повишените цени на винетките. В средата на юли първата инстанция отмени новата тарифа след жалба на неправителствени организации и граждани. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обжалва решението, информира по-рано БНР.

Според тълкувателно решение на съда обаче, ако ВАС окончателно отмени повишените цени, хората няма да могат да си получат парите за закупените винетки, тъй като не могат да претендират вреди за минал период.

Още през декември миналата година на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова представи новите винетки за 2017 г. Годишната винетка за лек автомобил остава 97 лева. През новата 2017 година се въвежда и дългоочакваната система за ТОЛ такси за тежкотоварните автомобили. Цените на месечната и седмичната винетка остават непроменени съответно - 30 лв. и 15 лв.

Новите стикери притежават три вида защити. По думите на Павлова това ги прави невъзможни за фалшифициране. Тя заяви, че откакто са въведени новите защити при винетките няма случаи на фалшифициране. Въпреки че цената на стикера остава непроменена, още тогава се очакваше да бъде приета нов вид компесаторна такса – допълнителна глоба, санкция, за нарушители.

Новото е, че нарушителите, които не са си купили винетен стикер, или които са си купили, но не са го залепили, ще бъдат веднага санкционирани, превозното средство ще бъде спряно от движение, докато не се заплати тази компесаторната такса. Тя ще е в размер между 100 и 200 лева.

Как да ползваш една винетка за две години

"Как да ползваме една винетка за две, три и повече коли? А за две години? Как да даваме по-малко пари на държавата? Как да се прецакаме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика