Станишев: ГЕРБ започна да си мие ръцете

3498
Станишев: ГЕРБ започна да си мие ръцете

Състоянието е тревожно и пряко се дължи на управлението на Борисов като резултати. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Станишев цитира данни от НОИ, от които става ясно, че 75% от децата в България живеят в рискова бедност. За последните месеци безработицата се е увеличила с 10% преди изборите и тя е достигнала вече официално 14% от работната сила. Това е само официалната безработица, без да се броят обезкуражените хора и тези, които са трайно извън пазара на труда, има и тежки проблеми с изпълнението на бюджета, добави Станишев.

Той посочи, че излиза истината за огромните задължения, натрупани от предишното правителство, за неразплатените сметки. "Само в МО са около 140 млн. лева, задълженията на общинските болници са близо 400 млн. лева. През август правителството на Орешарски ще трябва да връща 800 млн. лева, изтеглени като заем в последните седмици на правителството на Борисов. Също така в последните седмици с 22 решения на МС са похарчени всички средства за оперативен резерв на правителството в бюджета - близо 300 млн. лева. ГЕРБ започна да си мие ръцете", подчерта лидерът на БСП.

Той заяви, че служебното правителство излезе с доклад, в който заявява, че има опасност 750 млн. лева до края на годината да бъдат загубени заради неуредиците и некомпетентността в усвояването на еврофондовете.

В Брюксел имах срещи с вицепрезидента на ЕК, който изрази тревогата на ЕК, че най-бедната страната в ЕС - България, тежко изостава в усвояването на еврофондовете. Първото посещение на премиера Орешарски ще бъде в Брюксел, там той ще бъде на среща с председателя на ЕК, с президента на ЕП.

Основната тема на разговорите им ще бъдат спешните мерки, които трябва да вземе правителството във взаимодействие с ЕК за наваксването и за рисковете, които са се оформили заради некадърното управление на Борисов и компания, добави Станишев. Той съобщи, че има информация за много сериозни забавяния, пропуски по евросредствата и затова, посочи Станишев, се възстановява постът вицепремиер, който да контролира работата на министерствата и да вземе спешни мерки за преодоляване на огромните дефицити.

"Подкрепяме правителството за първите спешни мерки. Те се вписват в нашите предизборни ангажименти и в програмните намерения на Орешарски и неговото правителство. Въпреки бюджета, се търсят и намират възможности да се решават най-спешните проблеми на хората. Това личи от решението за увеличението на средства за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Тази промяна ще има нашата подкрепа в пленарната зала. Приветстваме решението да се осигурят допълнителни средства за децата, които тръгват на училище през септември. Защото всяко дете тръгва за първи път на училище веднъж в живота си и този ден трябва да го запомни като ден на радост.

Подкрепяме решението да се разшири обсегът на хората, които получават енергийни помощи. Над 60% от българите са в енергийна бедност, това е гигантски проблем. Правителството в диалог с ДКЕВР да видят резервите в енергетиката, за да не се позволи увеличаване на сметките за ток от 1 юли", заяви Станишев. Той изброи някои от законопроектите, които предстои да бъдат внесени в НС от КБ, като например законопроект за допълнение и изменение на Закона за насърчаване на заетостта. "Става дума за младежката безработица. Предложението ни е да се стимулират работодателите, които да наемат млади хора с приоритет, насочен към тези, които влизат за първи път на трудовия пазар", поясни Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика