Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

14375
Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Цената на войната в Украйна става все по-висока и за двете страни. Точните параметри на жертвите и от двете страни във всякакъв смисъл тепърва ще стават ясни – със сигурност войната трябва да свърши, за да може повече независими информационни източници да изкарват данни на бял свят, но дори сега е видимо, че тази война струва изключително много.

Видеоклипове, показващи вече хроничните проблеми на руската армия, продължават да излизат на бял свят. И това на фона на великденската "проповед" на руския патриарх Кирил, за която проектът на Михаил Ходорковски "Можем объяснить" написа следното – вярната кремълска телевизия "Звезда" я излъчваше и триеше всякакви коментари в профилите си в социалните мрежи, призоваващи за мир в Украйна.

"Не ни позволяват почивка. Няма ротация. 11 месеца се бием без прекъсване в гората. Не ни плащат и не пускат никого в отпуск" - основата на твърдение на руски войници от 28-ми полк:

Видеото е красноречиво на фона на друг клип, показващ убитите руски войници при Работино от една от руските части там – и веднага уверения от войници от същата част, че няма проблеми, че са им дали оръжие и храна и всичко е наред. В Работино, Запорожка област (10 километра южно от Орехов) боевете са особено жестоки и вече от много време районът е сива зона, никой не може да установи пълен контрол: Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

Междувременно обаче трудностите и за Украйна стават все по-големи. Политическият анализатор на германския таблоид „Билд“ Юлиян Рьопке препубликува видео от руски източник, показващо смъртоносен руски артилерийски обстрел по отстъпващи пеша украински части. За кадрите се твърди, че са от Очеретино, направлението на запад от Авдеевка:

От същото направление има и други кадри – руски обстрел с дронове, артилерия и противотанкови ракети поразява американски танк "Ейбрамс" и БТР "Брадли":

Руски дрон "Ланцет" успешно удря танк "Ейбрамс" и при Ивановка – има доста въпроси защо танкът изглежда изоставен преди удара.

Пак при Ивановско, Бахмутско направление обаче има видеокадри от поразен руски "танк-костенурка" - руско нововъведение, което представлява покрити с допълнителни метални листове бронирани машини с цел да бъдат защитени от дронове. В обзора на бойните действия по-долу можете да видите, че тази "иновация" не е панацея: Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Великден не се оказа особено мирен на фронта в Украйна. Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, през изминалото денонощие по целия фронт е имало 125 бойни сблъсъка или 30 повече на дневна база. Най-горещо е било в Бахмутското направление – 36 отбити руски пехотни атаки, там основната руска цел е Часов Яр, но от сводката се вижда, че руснаците са опитали да подобрят тактическото си положение по фланговете на града. 31 са отбитите руски пехотни атаки в направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление), а 27 отбити руски пехотни атаки има в Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка и Водяне; на югозапад от Угледар: Урожайно). Впечатление прави, че в сводката вече е посочена Константиновка (да не се бърка с град Константиновка, югозападно от Часов Яр) т.е. руските щурмови групи вече достигат по-на запад, в посока Курахово: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

При Часов Яр значителни промени в ситуацията няма, твърди популярният украински телеграм канал Deep State. Руснаците атакуват Часов Яр от север, откъм Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), като там така и не могат да преминат Калиновка. От юг руските части така и не успяват да овладеят изцяло района около Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) и път Т0504, както и линията Клещеевка – Андреевка (7-10 километра югозападно от Бахмут). Показателно е, че руските източници мълчат за този участък на фронта – например руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов казва само, че "тежките боеве продължават".

В направлението на запад от Авдеевка руснаците бавно напредват към Новопокровка в най-северната част на линията на боевете, след като обявиха, че са овладели изцяло Очеретино. Специално за Очеретино капитан Володимир Черняк коментира, че руснаците са успели да обкръжат района, защото украинците не са имали достатъчно техника да изградят по-добри укрепени позиции, а руската тактика "месомелачка - пушечно месо" е ефективна и въпреки многото жертви руската армия напредва. От юг има лек руски напредък на изток от Уманско и южно от Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) – всичко това според Deep State: Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

По отношение на Новопавловското направление Deep State коментира, че в Красногоровка руснаците вървят "къща по къща". А боевете при Урожайно се ожесточават, растат и руските загуби във военна техника:

(КАРТА) В Купянското направление според сводката на украинския генщаб е имало 14 отбити руски пехотни атаки за последното денонощие. Deep State говори за пълна руска окупация на Кисловка и Котляровка, но относно Котляровка все още има съмнения, макар че там беше засечено издигане на руското знаме в центъра на селото. Показателно е, че популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди, че руските части са се укрепили в западните покрайнини на Котляровка, отделно и руският канал, и Deep State посочват, че източно от Стелмаховка вече има нови руски позиции в горските пояси: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

(КАРТА) Потвърдено с геолокализирани кадри украинците леко са разширили предмостието си в село Кринки, на 30 километра североизточно от Херсон.

Тази нощ Русия е изстреляла 13 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – всичките са изстреляни от Курска област. Свалени са 12 – всичките в Сумска област, съобщават украинските ВВС в официалния си профил във Фейсбук. "Рибар" пише, че резултатът от атаката е спиране на тока в областта, без да уточнява къде точно и за колко време. От "Укренерго" уточняват, че е поразен високоволтов електропровод, а ръководителят на военновременната администрация на Харков Олег Синегубов казва, че е имало пореден руски обстрел с авиационни бомби в центъра на Харков и са ранени 16 души: Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Мъжът, прострелял Роберт Фицо, остава в ареста

Руски петролни мощности пак горят, атака в Крим и по руско военно летище (ВИДЕО)

ООН обяви колко души са напуснали Рафах от началото на войната

Десетки кадировци са унищожени: Резултатът от удар на Украйна по украинска болница (ВИДЕО)

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа