Валери Симеонов влиза в хазартния бизнес и търси политическа протекция от Нинова и Цветанов?

16634
Валери Симеонов влиза в хазартния бизнес и търси политическа протекция от Нинова и Цветанов?
Снимка: БГНЕС

Лотарийните билети да не се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали – това изглежда като основната идея, която иска да прокара вицепремиерът Валери Симеонов чрез промени в Закона за хазарта.

Според източници на Actualno.com обаче, Симеонов всъщност има и бизнес интерес що се отнася до един от секторите в хазарта – онлайн залаганията. Става въпрос за свързани с вицепремиера офшорни фирми т.е. компании, които не се отчитат пред българската хазна и са с предмет на дейност онлайн хазарт. Освен това, по информация на Actualno.com чрез телевизия СКАТ Симеонов вече е подал документи пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с цел да придобие контрол над национален мобилен оператор. Това би позволило да се затвори своеобразен кръг – широка аудитория и възможност пред нея да се рекламират онлайн залагания. А съветници на Симеонов са популярните от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски Владимир Каролев и Стефан Гамизов, твърдят нашите източници. Г-н Каролев обаче категорично отрече да е съветник на вицепремиера и определи информацията като лъжа!*

Предвид все още неизяснените публично пълни параметри на бъдещото предложение на Симеонов за промяна на Закона за хазарта, остава неясно какво ще се случи с т.нар. социално отговорно поведение на хазартните компании. Сега, съгласно чл. 10а на Закона за хазарта, компаниите, които се занимават с хазарт в България, трябва да правят определени годишни вноски, които се превеждат в бюджета на Държавната комисия по хазарта и от там отиват в бюджета на Министерството на младежта и спорта. След това парите се разходват за проекти за младежки дейности – например за спортна активност и образование в областта на спорта.

При положение, че Симеонов официално не говори за промяна на чл. 10а от Закона за хазарта, остава отворен въпросът предвид намалените финансови опции пред бизнеса дали няма да намалеят и постъпленията в хазната, отиващи за младежки дейности.

Припомняме, че днес (10 май), Симеонов проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ и БСП относно бъдещи промени в Закона за хазарта. Пред медиите вицепремиерът не коментира нищо конкретно за промените, а той проведе разговорите без да спазва йерархията в парламентарната група на "Обединени патриоти" и без председателят на групата Волен Сидеров да присъства на разговорите. При това положение остава неясно дали Симеонов въобще е обсъдил инициативата си първо с депутатите от собствената си група. Сидеров вече изрази недоволство, че коалиционните му партньори го прескачат специално в разговори с БСП, след като вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов тръгна да търси подкрепа от червените за модернизацията на армията. На факта, че хора от правителството идват при БСП с големи законодателни програми обърна внимание и лидерът на социалистите Корнелия Нинова в изявлението си пред медиите след днешната среща със Симеонов, като обяви поведението му и това на Каракачанов за "странно" – защото се търси "бързо плаващо мнозинство" т.е. не се залага на принципи. "Нещо странно се случва", заяви Нинова.

Съмненията какво прави Симеонов и защо обаче не попречиха на лидера на БСП бързо да обърне палачинката и да декларира, че партията ѝ ще подкрепи тези "палиативни промени". Също подкрепа за Симеонов даде вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който не каза нито дума защо лидерът на НФСБ иска срещи с ГЕРБ и с БСП по въпроса за хазарта като председател на партията си, а не като вицепремиер. Остава отворен въпросът дали зад кулисите Симеонов не е обещавал повече лично на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов.

* Информацията е актуализирана

Екип на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика