Весела Лечева: Административните абсурди „изяждат“ помощта за родните производители

1041
Весела Лечева: Административните абсурди „изяждат“ помощта за родните производители
Снимка: Весела Лечева

Кандидатът за народен представител от „БСП за България“ Весела Лечева се срещна с производители на декоративни растения и техни служители.Секторът осигурява много работни места в района на Павликени, а в резултат на кризата губи 70% от приходите си.

„Във време на криза държавата трябва да подпомогне малкия и среден бизнес, защото това е подкрепа и за работните места. Ако не се насочат средства за това, те отново ще бъдат платени от държавата, но под формата на обезщетения за безработица и с цената на фалирали производства. Един от основните ни ангажименти е намаляване на административната тежест, както и таксите, които държавата изисква от производителите“, заяви Лечева пред работодателите.

Парламентът прие окончателно Закона за българския жестов език

Депутатите приеха окончателно на второ четене Закона за българския жестов език единодушно и почти без дебат. Законът урежда обществени...

Според нея нито субсидиите, нито антикризисните мерки имат ефект, ако не бъдат премахнати административните абсурди. Работодателите потвърдиха думите й, като разказаха за спецификите на дейността им и как реално не само нямат подкрепа от държавата, но и са неконкурентоспособни на международния пазар, тъй като получават по-малки субсидии и са натоварени с множество такси.

По думите на Илиян Стефанов, член на управителния съвет на Асоциацията на производителите на декоративни растения, субсидията за тяхното производство е 30 лева на декар, а на запад варира около 250 евро. Те се оплакаха и от двойния стандарт в изискванията за продажба на производството им във веригите магазини – ако са родно производство, трябва да се попълнят множество документи, а ако са внос от Холандия, нужната документация е в пъти по-малко. Друг основен проблем пред производството на декоративни растения е размерът на фитосанитарната такса, която налага държавата при износ. По думите на специалистите тя е сред най-високите в света, като по този начин прави родното производство неконкурентоспособно, заради отражението й в цените.

БСП-Велико Търново с най-много номинации за Корнелия Нинова

Отчетно-изборната конференция на БСП – Велико Търново продължава в атмосфера на интриги и разочарование за редовите социалисти. ...

“Ще отстоявам целенасочена подкрепа и субсидия за производството на декоративни растения, защото вие сте тези, които давате повече работни места и не бива да бъдете приравнявани със земеделските производители. Дейността ви изисква повече разходи, трудоемка е и е нужна повече работна ръка. Субсидията трябва да е съобразена с тази специфика”, каза Лечева.

По думите й това е начин да се запази поминъка на населените места от региона. “Същото се отнася и за зеленчукопроизводители. Великотърновска област се слави с най-големи традиции в зеленчукопроизводството, а заради сгрешената политика на неподкрепа този потенциал не се използва”, заяви още Лечева.  

На среща с работниците Весела Лечева представи социалните мерките от програмата на левицата, сред които: еднократна помощ в размер на 6500 лева при раждане на второ и трето дете за родители, които са се осигурявали последните 24 месеца, както и данъчни облекчения за млади семейства. Основен акцент в социалната програма на социалистите е и достъпното здравеопазване в малките населени места, както и безплатно образование с един учебник по предмет.  

Весела Лечева: Оставката не решава въпроса, младите трябва да имат конкретни искания

Исканията на протестиращите трябва да са ясно обособени и конкретно посочени, заяви в предаването "Тази неделя" по БТВ заместник-предсе...

В срещата участие взе и кметът на община Павликени Емануил Манолов, който заяви, че с подкрепата на Лечева са реализирани множество проекти в общината и като народен представител винаги е била съпричастна с местните проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com