Вигенин: Правителството да реши противоречията Захариева - Каракачанов за Северна Македония

1843
Вигенин: Правителството да реши противоречията Захариева - Каракачанов за Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Според Кристиян Вигенин правителството трябва първо да разреши вътрешното противоречие в Кабинета между Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, преди да търси широка парламентарна подкрепа на позиция по казуса Северна Македония.

"Смятам, че е недопустимо по такива теми да има такъв разнобой в правителството. Не може единия вицепремиер и външен министър да е на противоположна позиция с другия вицепремиер, който е министър на отбраната. Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие", каза още той.

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален инт...

Така започна коментарът на заместник - председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП за България) за решенията на срещата при президента Румен Радев. На нея той присъства, защото замести председателят на парламента Цвета Караянчева, която все още се възстановява след катастрофа.

От думите му стана ясно, че правителството ще излезе с позиция до дни, а междувременно и БСП за България ще напише своя.

"Ако нещо се договорихме днес, то е правителството до няколко дни да представи своя позиция по тези теми, включително условията, свързани с евентуална подкрепа и тогава "БСП за България" ще излезе със своята позиция. Аз смятам, че ако са удовлетворителни позициите, които представи правителството, можем да търсим и обща декларация на парламента, като сме наясно, че България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти".

Кристиан Вигенин уточни, че началото на "преговори" не означава "членство" на Скопие в Евросъюза. Той подчерта и друг важен момент, според него - преговорите за членство със Северна Македония не трябва да се разделят от тези с Албания.

Каракачанов настоя България да спре да подкрепя Северна Македония*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще на...

Според него България винаги е подкрепяла разширението на ЕС със страните от Западните Балкани, но това не може да става за сметка на българския интерес. Той отбеляза, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство, нещата не са се развилил в най-оптимистичната посока и се намираме в ситуация сме, в която трябва категорично да заявим нашите условия.

Припомняме, че след консултативната среща днес президентът Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Затова страната ни трябва да постави условия в присъединителния процес. Акцентите в цялото му изказване можете да прочетете тук.

Премиерът Бойко Борисов беше една идея по-позитивен. Той заяви: "Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла." Цялото му изказване можете да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика