Вили Лилков каза дали приема номинацията за кмет на София

4612
Вили Лилков каза дали приема номинацията за кмет на София
Снимка: Студио Actualno

Официално проф. Вили Лилков прие поканата да бъде издигнат за кандидат за кмет на София.

Новината бе потвърдена от самия него в официалната страница на инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата му за градоначалник на столицата.

Припомняме, че във въпросния инициативен комитет влязоха имена като Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски. Инициаторите представят проф. Лилков като едно от емблематичните лица на десницата.

Той е един от учредителите на ДСБ, а след това дълго време бе столичен общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. беше избран за народен представител от групата на Реформаторския блок.

ОЩЕ: Вили Лилков в Студио Actualno: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

Не е изключено номинацията му да внесе смут в градската десница, след като от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" вече издигнаха официално кандидатурата на предприемача Васил Терзиев. В публичното пространство циркулират и спекулации, че Лилков може да бъде подкрепен от ГЕРБ.

Ето какво написа проф. Лилков в социалната мрежа:

Отговор на инициативата за номинирането ми за кандидат за кмет на София.

Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода.

По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата Държавна сигурност, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си.

Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора.

Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!

Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!

Проф. Вили Лилков

 

Припомняме, че проф. Лилков вече бе кандидат за кмет, издигнат от Реформаторски блок - коалицията, предшестваща основните идеологически модели на "Демократична България". През 2015 година той спечели 38 113 гласа на първи тур, което му отреди 9.62%. На изборите през 2019 година той се отказа и подкрепи Йорданка Фандъкова на втори тур.

ОЩЕ: Фактите за Васил Терзиев, семейството му и ДС: Всеки сам преценява, I част (ДОКУМЕНТИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика