Общественици издигат проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София

8571
Общественици издигат проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София
Снимка: Студио Actualno

Инициативен комитет издига проф. Вили Лилков за кандидат за кмет на София на вота наесен. Това става ясно от Facebook страница, посветена на кандидатурата на Лилков във Facebook.

В инициативния комитет личат имената на Аня Пенчева, Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Ивайло Цветков – Нойзи, Иван Лечев, Иван Стамболов – Сула, Михаил Вешим, Муравей Радев, Надежда Нейнски, Петър Москов, проф. Кирил Топалов, Стефан Димитров, Виктор Димчев, Борислав Цеков, проф. Антоанета Христова и други, като списъкът се допълва.

Ние издигаме проф. Вили Лилков за кмет на София на местните избори през 2023 г.: Адриана Гигова – БАН Александър Гигов...

Публикувахте от Вили Лилков за кмет на София в Събота, 15 юли 2023 г.

Вили Лилков е един от учредителите на ДСБ, дълго време бе столичен общински съветник. Не е изключено номинацията му да внесе смут в градската десница, след като от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ вече издигнаха официално кандидатурата на предприемача Васил Терзиев. Припомняме, че ДСБ, водена от ген. Атанас Атанасов, е част от „Демократична България“.

Фактите за Васил Терзиев, семейството му и ДС: Всеки сам преценява, I част (ДОКУМЕНТИ)

Кой е Вили Лилков?

Проф. д-р Вили Лилков е роден на 6 април 1955 г. в гр. Видин. През 1973 г. завършва І ПГ ”Д.Благоев” гр. Видин – физико-математически профил. Приет е във Физически факултет на СУ ”Св.Кл.Охридски” без приемен изпит, като първенец на Подборния кръг на Международната олимпиада по физика за средношколци. Завършва висшето си образование през 1980 г. със специалност „Инженерна физика“ и специализация „Ядрена физика“.

Вили Лилков: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

От 1980 г. до 1983 г. работи в Химическия комбинат във Видин. През 1984 г. постъпва като асистент в катедра „Физика” на МГУ ”Св. Иван Рилски”- София. През 1986 г. става старши асистент, а през 1988 г. – главен асистент. В периода 1989 – 1994 г. е задочен докторант по неутронна физика в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН под ръководството на проф. Кирил Крежов. Защитава докторската си дисертация през 1994 г. на тема „Спектромер за поляризирани неутрони и изследване на аморфни магнитни ленти”.

Проф. Вили Лилков: Мълчанието за аварията в Чернобил е едно от най-големите престъпления на комунизма

През 1997 г. му е присъдена научна степен доцент, а от 2011 г. е избран за професор по физика в МГУ. От 1999 г. е ръководител на катедра „Физика” и член на Академичния съвет на университета.

Преподавателската му дейност включва лекции по физика за студентите от Минно-елекромеханичния факултет и по атомна и ядрена физика за студентите по специалност „Приложна геофизика“ на Геологопроучвателния факултет. Инициатор е на основното преоборудване на учебните зали и учебно-лаболаторните установки в учебните заведения, където преподава.

Проф. Вили Лилков: За 45 години социализъм България преживява три тежки финансови фалита (ВИДЕО)

Съавтор е в написването на три ръководства за лаболаторни упражнение по физика – по обща физика, по атомна и ядрена физика и за решаване на задачи по физика. Автор е на учебниците „Атомна физика” и „Ядрена физика“ и е съавтор на два тома учебници по обща физика.

През 2018 г. излиза документално-публицистичната книга „Бивши хора“, на която е съавтор, за репресивните методи и действия на Държавна сигурност по времето на социализма в България, а през 2019 г. излиза нейното продължение „Погубената България“. През 2021 г. излиза от печат и авторската му документално-публицистична книга „Доблест и наказание“, в която проследява усилията за спасяването на българските евреи и съдбата на личностите с най-голяма заслуга за успеха на спасителната акция сред българския народ.

Кои са спасителите на българските евреи?

Четири мандата е общински съветник в Столичния общински съвет от Демократи за силна България и два мандата е зам. председател на съвета и председател на групата съветници на партията.

На 28 септември 2013 г. е избран за председател на Софийската градска организация на ДСБ. През 2014 г. е избран за народен представител от София в 43-то Народно събрание от Реформаторския блок.

Владее руски и английски език. Има три деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика