ВМРО: Давутоглу трасира разделението на България

21392
ВМРО: Давутоглу трасира разделението на България
Снимка: Getty Images / Guliver

Седмиците между годишнината от обесването на Васил Левски и националния празник не бяха на национална памет, а на турска пропаганда. Това е позицията на ВМРО по повод посещението на турския вътрешен министър Ахмед Давутоглу у нас. От организацията на Красимир Каракачанов са категорични, че това е съзнателна провокация точно преди "3-и март"

"Започна се с театрално позоваване на някой си Ахмед Давутоглу от село Искра или Иглика, за да се стигне до провокативни изказвания на самия скандален вътрешен министър на Турция Ахмед Давутоглу. Те могат да бъдат определени единствено като съзнателна провокация преди Трети март. Няма как иначе да си обясним факта, че дълго отлаганото и пазено в тайна посещение на неоосманския идеолог Давутоглу дойде тъкмо в дните преди националния ни празник, пише в писмото, което от ВМРО изпратиха до медиите. - Давутоглу поиска България да направи още за правата на турците у нас. Пита се какво още? Вече имаме две турски партии – макар и протовоконституционни. Поехме вина за Възродителния процес – макар да нямаме вина. Обещавахме подкрепа за турското членство в Европейския съюз – макар нито българите да го искат, нито Турция да е европейска държава. Самоопределящите се като турци у нас имат всички възможни права. Но това явно не стига на Давутоглу и сега той твърди, че турският език бил автентичен у нас също както българския. На практика Давутоглу иска признаване на фактическо двуезичие у нас. Думите му идват в контекста на чуствителната тема за предизборната агитация на турски, която външният министър на Турция нарича "естествено право". Давутоглу започва да говори и за мюсюлмански фондации и техните имоти у нас. Това пък е в контекста на съдебните домогвания на главното мюфтийство, което накара страната да настръхне".

Българи от Македония протестираха срещу кабинета "Орешарски"

Българи от Македония и Западните покрайнини и представители на ВМРО излязоха днес на протест срещу политиката на кабинета „Орешар...

Според ВМРО Давутоглу и подопечните му партии у нас трасират пътя на фактическото разделение на България.

"Знаков е фактът, че после Давутоглу отива в Крим – място, където подобно разделение вече е факт, пише още в обръщението. - Какво прави официална София? Нищо! Не отвори и дума за милиардите на тракийските бежанци, за съзнателното пропускане от страна на Турция на нелегални имигранти, за свръхестествените избори в Турция, където по чудодеен начин успяват да гласуват за български парламент със скорост от десетина души на минута минимум. Нищо от това не се чу по време на посещението на Давутоглу. За сметка на това се чуха обичайните възгласи на политици със златни пръсти и изчезваща подкрепа. Хора, които държат на власт у нас ДПС. "Ние сме приятели, съседи, съюзници и можем да решим всеки проблем с взаимно уважение и разбирателство". Но докато заявява колко сме близки, Ахмед Давутоглу продължава с провокативните си изявления за идиличното османско минало. Новият османизъм се превърна вече в основна идея на раздираната от корупция и скандали турска власт. И ако Давутоглу действително вярва, че сме "приятели, съседи и съюзници", ще трябва да покаже, че Турция наистина гледа на Балканите като на европейски регион, а не като на бивша своя провинция. С посещението си у нас обаче показа обратното".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика