"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило": Денков разкри как в Европа гледат на България

9226
"Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило": Денков разкри как в Европа гледат на България
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков, който бе част от Мюнхенската конференция по въпросите за сигурността, обяви, че на форума се е стигнало до три основни заключения.

Европа е единна, а САЩ?

Първото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет. "Това трябва да стане бързо и да бъде общо усилие. Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило", обяви премиерът в контекста на войната в Украйна и нуждата европейските страни да предоставят оръжие на Киев за борба с руската агресия.

Още: Денков: Всеки европеец трябва да е наясно за опасността от войната (СНИМКИ)

"Второ, има силна подкрепа в САЩ за Украйна и тези спорове по медиите не отразяват желанието и на демократите, и на републиканците в Конгреса и Сената да намерят решение. Да, може да се забави малко, но има единно мнение", смята Денков.

Припомняме, че пакетът от 95 млрд. долара за Украйна (60 млрд.), Израел и Тайван бе приет от Сената на САЩ, но е в безизходица в Камарата на представителите, където близките до Доналд Тръмп републиканци не желаят дори да го допуснат до гласуване. В това число влиза и председателят на долната камара Майк Джонсън.

Още: Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата

"Трето, тази помощ трябва да дойде бързо – така че и в Европа, и в Щатите се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", заяви Денков пред журналисти в неделя, 18 февруари.

Снимка: Правителствена пресслужба

Какво смятат партньорите за България?

"Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг на НАТО, Черно море. Това е част от общата отбранителна линия на източния фланг", обясни премиерът.

Ротацията

Той не е очаквал това, но процесът на ротацията в правителството ни "привлича много внимание". "Всички казаха - надяваме се да го направите успешно", посочи Денков.

"Ротацията има смисъл, за да може управлението да изпълнява управленската програма и да вървим по европейски път с развитие на икономиката и ръст на приходите на хората", допълни той.

Денков каза, че не са обсъждали с вицепремиера Мария Габриел дали настоящият премиер ще стане външен министър при ротацията. Той заяви твърдо, че на 6 март ще подаде оставката си. "Правителството продължава да работи в оставка, няма драма, освен ако не му се пречи да работи", добави премиерът.

"Трябва да намерим решение, което да е приемливо и за двете страни. Трябва да има контакт с външните партньори и той може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Мария Габриел", каза Денков в защита на тезата си защо трябва да стане външен министър.

Още: Блинкен пред Денков и Габриел: България показва лидерство в Черноморския регион (ВИДЕО)

Развитие по Шенген

Попитан дали Австрия ни е дала точна дата за евентуално приемане на България и Румъния в Шенген и чрез сухопътните граници, Денков отвърна: 

Следващата помощ от България за Украйна и има ли забавяне? "Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение. С австрийския външен министър говорихме, че трябва да подновим преговорите, за да намерим решение, свързано с датата. Забавянето по границите е проблем за всеки бизнес".

Военният министър Тодор Тагарев пък не отговори конкретно на въпрос планираме ли следващ пакет от помощи за Украйна и какъв е той. "Нашата политика е постоянно да анализираме заявките на Украйна и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем публична информация", заяви Тагарев.

Още: Денков на Мюнхенската конференция: Имаме широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика