Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата

6541
Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата
Снимка: 56 ОМПБр/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Група от 8 конгресмени, сред които има поравно демократи и републиканци, предлагат нов пакет помощ за Украйна, Израел и Тайван. Той е по-малък, отколкото този, приет от Сената - "само" 66,3 млрд. долара, като намалението е главно за сметка на Украйна – какъв е този на горната камара на Конгреса, припомнете си: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Защо 30% по-малко пари за Украйна

Причината за орязването е, че се махат милиарди средства, предвидени за хуманитарна помощ за Украйна и Ивицата Газа. Така основата става чисто военна.

За Украйна са предвидени 47,7 млрд. долара, от които 13,8 млрд. долара са за Инициативата за сигурност – по същество пари за договори с американския военно-промишлен комплекс, който да изпълнява поръчки за Украйна. Други 13,4 млрд. долара са предвидени за обновяване на оръжейния арсенал на САЩ, тоест нови оръжия заради такива, които отиват за Украйна. За Израел има 10,4 млрд. долара, от които 4 млрд. долара за израелската ПВО, включително "Железен купол", както и 4,4 млрд. долара за обновяване на американския арсенал след изпращане на оръжия за Израел.

Освен това, в пакета има текстове за прословутата гранична и миграционна реформа в САЩ, пише Politico. The Hill уточнява, че става въпрос за възстановяване на т.нар. политика "Остани в Мексико", при която искащи да влязат в САЩ и да получат убежище там изчакват 1 години на територията на Мексико.

Липсата на хуманитарна помощ обаче веднага срещна критики – председателят на комисията по външна политика към Камарата на представителите Майкъл Маккол, който е демократ, се възпротиви. Той е върл поддръжник на американската помощ за Украйна. Маккол иска замразени и конфискувани руски активи в САЩ да отиват в Украйна, а отделно заговори, че идеята на Доналд Тръмп да се дават само заеми, а не грантове, може да е спасението за Украйна що се отнася до блокажа на помощта от САЩ: Съветник на Тръмп: Той иска да извади САЩ от НАТО. Иска и да дава само заеми в чужбина

Конгресменът коментира и, че не очаква председателят на камарата Майк Джонсън да позволи гласуване на помощ за Украйна и по-точно пакетът от Сената преди средата на март. Припомняме, че камарата е в почивка до 28 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com