Вътрешният министър: Номинация съм само на Кирил Петков, той ми оказваше натиск

6632
Вътрешният министър: Номинация съм само на Кирил Петков, той ми оказваше натиск
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов твърди, че е номинация единствено на Кирил Петков. По думите му - съпредседателят на "Продължаваме промяната" правел опити за вмешателство в работата на МВР и казвал на министъра с кого да работи и с кого - не.

Думите му пред Нова ТВ дойдоха няколко дни след полицейския произвол срещу фенове в центъра на София, протестиращи за сваляне на Борислав Михайлов и ръководството на Българския футболен съюз. ПП-ДБ, включително премиерът Николай Денков, поискаха оставката на Стоянов, а ГЕРБ и ДПС заявиха, че оставка трябва да подаде не друг, а спортният министър Димитър Илиев. Веднага се появиха спекулации, че Калин Стоянов е назначение на ГЕРБ в правителството "Денков - Габриел", които той отрича. Отделно от това, министърът вече отказа да напусне поста си.

Още: Денков: "Като падне правителството, ще ви разкажа кой министър чия номинация е и откъде е"

"Петков ми се молеше да стана министър"

"До този момент оставката ми не е поискана от премиера", твърди министърът на вътрешните работи. Тя, по думите му, била поискана само от Кирил Петков. "Оставката в този случай ми е поискана от човека, с когото единствено разговарях и в продължение на два дни ми се молеше аз да стана министър на вътрешните работи. Аз съм водил разговор само и единствено с него. Многократно отказвах и се двоумях дали да приема това предложение", заяви Стоянов.

"Свърза ни един от зам.-председателите на ДАНС. Аз му (на Петков - бел. ред.) заявих, че ще приема, но ако никой не се намесва в работата на МВР. Впоследствие, след като се направиха няколко такива опита за вмешателство, ето го резултатът – искане на моята оставка", твърди още ръководителят на МВР.

Още: Точка по точка: Бивш МВР-министър посочи абсурдните грешки на полицията от протеста срещу БФС

"Не казвам, че ми е оказван натиск. Направи се опит за вмешателство в работата на МВР – да се казва как трябва да работи МВР, с кого да работи и т.н. Но като видяха, че аз ще отстоя на този натиск, точно това е резултатът – иска се моята оставка", каза Стоянов, като все пак призна за натиск в противоречивото си изказване.

"Отказах да работя с определени хора. Г-н Кирил Петков направи опит за това как трябва да работи МВР и с кого", каза още министърът. Ставало въпрос за определени хора вътре в системата на МВР. Те трябвало да заемат определени позиции, твърди Стоянов. "Не приех, защото от самото начало поставих условие за ненамеса в МВР", добави той.

Още: Вътрешният министър отказа да подаде оставка, ще има проверка за полицейското насилие

Стоянов се справил в нощта на протеста

"Оставам на поста, защото считам, че аз и хората, с които работя, се справихме. Не допуснахме да има човешки жертви", посочи той относно протеста срещу БФС.

Снимка: БГНЕС

На въпроса: "Защо сте толкова важен за ГЕРБ и ДПС?", той отвърна: "Заради адекватната реакция на протеста срещу БФС".

Още: МВР: 38 са задържаните за вандалски действия по време на протеста срещу БФС

"Аз съм политическата фигура в министерството и нямам задължение да бъда на терен. Никога министър не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие. Вечерта с премиера Денков не съм се чувал, сутринта рано се чухме и му предоставих информацията от ръководителите, които бяха на терен. Според тях МВР се справи, това казах и на акад. Денков. Но след като видяхме всички клипчета за евентуално превишаване на правата на полицейски служители, обявявам се категорично „против“ това. Директорът на СДВР идентифицира лицата, превишили правомощията си. Петима от тях признават, че евентуално са превишили своите права", заяви Стоянов.

Денков каза днес от Благоевград, че ще определи отношението си към Калин Стоянов спрямо реакцията му към тези служители. „Извършва се проверка на цялостното мероприятие от инспектората и от ГД „Национална полиция“. Ако се установят нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата. Уверявам ви, че всеки, който е превишил правомощията си, ще носи отговорност, включително наказателна", каза министърът на вътрешните работи пред Нова ТВ.

Според него било "прибързано решение" премиерът да освободи заместника му Стоян Темелакиев.

На въпроса как оценява работата си по опазване на обществения ред в онази вечер, Стоянов отказа да даде оценка по шестобалната система и пак влезе в противоречие. "Извинявам се на гражданите на столицата, подкрепям хората, които се справиха с овладяване на ситуацията. Защото тази тълпа срещу полицейските служители искаше да влезе в Министерството на спорта. Нашите действия бяха адекватни и навременни. В тази конкретна вечер МВР колективно се справи, но има индивидуални случаи на хора, превишили своите права. Аз не съм човек, който да дава оценка на самия себе си", каза той.

Още: Ицо Хазарта прати вътрешния министър на кино за постоянно (СНИМКА)

Вътрешният министър е бил на кино по време на кървавия протест снощи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика