Вътрешният министър отказа да подаде оставка, ще има проверка за полицейското насилие

4188
Вътрешният министър отказа да подаде оставка, ще има проверка за полицейското насилие
Снимка: БГНЕС

Учудвам се на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Това коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с поисканата му от премиера оставка. 

"Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в българския футболен съюз.

По думите му снощи сме станали свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София и само навременната и адекватна реакция на СДВР и Жандармерията са осуетили по-сериозни щети и дори жертви. ОЩЕ: След протестите: Уволнение на министър в МВР, Денков сезира УЕФА и ФИФА за мача (ВИДЕО)

"Няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се унищожава общинско и лично имущество", подчерта Стоянов. 

Бил на кино, но по работа

"Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Това е изключително сериозен проблем. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам освен ако някой не смята проблемът с телефонните измами за забавен. Не съм бил с изключен телефон", подчерта министърът. ОЩЕ: Ицо Хазарта прати вътрешния министър на кино за постоянно (СНИМКА)

Стоянов обърна внимание, че оперативното ръководство е поверено на главния секретар. "С това отговарям на въпроса защо министърът не е бил на място. Аз съм част от политическото ръководство на министерството и като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъсната връзка с главния секретар на министерството и директора на СДВР", подчерта вътрешният министър. 

Няма напрежение между него и премиера

Той посочи, че няма напрежение между него и премиера Денков.
„В сутрешния разговор му заявих, че според мен и според ръководителите на мероприятието всичко е преминало нормално, но провокаторите се появиха по-късно. По отношение на оставката, му заявих категорично, че ако подам оставка, означава, че предавам всички тези хора, които вчера бяха на терен и на първа линия“, обясни вътрешният министър.

Стои зад служителите на МВР

Той подчерта, че действията, които са били предприети снощи, са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста. ОЩЕ: 5 въпроса за протеста срещу БФС, на които МВР дължи незабавен отговор

„Тук искам ясно заявя, че заставам зад всички служители, които снощи с риск за живота си предотвратиха нещо много по-сериозно. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни, се превръщат в масови такива.

Не толерира полицейското насилие

„В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации. Аз и колегите ми не толерираме подобно поведение. Именно за това директорът на СДВР вече назначил вътрешна проверка по цялата ситуация. Няма да чакаме нормативно определените срокове. А по мое настояване проверката ще се извърши в спешен порядък. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята персонална отговорност“, каза министърът. ОЩЕ: Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти

Благодарности и извинения

Той благодари на онези полицаи, които са помагали на пострадалите. „Не мога да не о бърна специално внимание и да не изкажа благодарност на онези полицаи, които помагаха на пострадали по време на протеста. Извинявам се от името на МВР на онези, невинно, мирно протестиращи хора, които пострадаха при потушаване на безредиците и нямат вина за тях“, добави още Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници

Хванаха напушен трафикант с две кила марихуана

Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Отново тежка катастрофа с жертва

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи през 2022 г.

Пиян турски шофьор опита да подкупи пътни полицаи край София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими