"За сетен път": Ще има ли бял дим над Столичния общински съвет?

1008
"За сетен път": Ще има ли бял дим над Столичния общински съвет?
Снимка: БГНЕС

Днес Столичният общински съвет ще заседава за осми пореден път в опит да избере свой председател. На 25 януари отново не успяха да изберат председател. Многократно общинските съветници не успяват да стигнат до необходимите 31 гласа, за да бъде избран шеф на местния парламент, предаде БГНЕС.

Още: Нови избори в София: Експерт обяснява при какво условие това ще се случи

Или ще има сглобка, или червена сватба

На заседанието на 25 януари кметът на София Васил Терзиев заяви, че или ще има сглобка, или червена сватба. Трябва да намерим решение, за да пробием дебелия лед, добави той. По думите му от провалите дотук ясно се вижда, че договорки няма.

ПП-ДБ-Спаси София предложиха тогава ротационно председателство на СОС за по 4 месеца, подписване на документ за реформи, за най-належащите промени на наредби, за одитите на общинските дружества и пропорционално разпределение на председателските места в комисиите.

Борис Бонев се съгласи, че предложението им може да се нарече коалиционно споразумение, като уточни, че то е доста обширен документ с много повече детайли.

БСП обаче обяви, че няма да е нито буфер, нито смокинов лист между вътрешнокоалиционни взаимоотношения между сглобката на национално ниво. Те казаха, че ще участват само в разговори, които са смислени за София и че ротационен председател за тях не е добър вариант.

И така на 25 януари кандидатът на "Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София) Цветомир Петров получи 26 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова – 9 и отново не беше избран председател.

Ако няма СОС - няма да има пари за София

Кметът на Столична община Васил Терзиев заяви, че ако няма Общински съвет, бюджетът няма да мине. „Така че рекордният бюджет ще почака малко и ще трябва да работим с този от 2023, като там има една малка подробност, че средствата не биха били 2,5 млрд., колкото са били миналата година, тъй като немалка част от тях са по европейски програми, каквито няма да има тази година“, категоричен е Терзиев.

А само ден преди осмото заседание в опит за избор на председател на СОС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска нови избори в София. „Купени избори правилно ли е да има? Не е правилно. Манипулирани с флашки са изборите, това знаем до момента. Този, който е избран за кмет, и първата политическа партия, прави мнозинства. Когато те (ПП-ДБ-СС - бел. ред.) показват такава импотентност, такава невъзможност, месеци наред София в хаос, борят се само кой да е истинският кмет - Бонев или Терзиев, истински се надявах да направят някакви комисии поне. Защото, ако това, което излезе от експертизите, е вярно, значи Терзиев не е кмет. Те са купили изборите и манипулирали изборите”, категоричен е Борисов.

Той уточни, че имат предложение за закупуване на нови електронни устройства каквито са в САЩ, за да може да се реши проблемът с флашките при машините.

Още: "Няма да участваме в заварки!": ГЕРБ остава опозиция в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика