Захариева: Отношенията с Македония са сложни

2742
Захариева: Отношенията с Македония са сложни
Снимка: БГНЕС

Отношенията между България и Македония са сложни и изискват време, особено по историческите въпроси. Двете държави обаче работят активно в тази насока и за последните 2 години е постигнато повече, отколкото за предишните 30. Това заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Подкрепата ни към европейската интеграция на Македония не е безусловна, а условията не ги поставяме сега. "Темата Македония засяга всички, тя е национална кауза за България. Тя винаги е свързана с условието за добросъседски отношения", отбеляза Захариева.

"Няма как да се стремиш да станеш член на Европейския съюз, ако имаш нерешени двустранни отношения, това е един от основните критерий за членство в ЕС", припомни тя.

Историческият спор за Македония - как България ще защити интересите си?

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проб...

София изисква от Скопие да каже истината за историята и да спре враждебните действия към българите. Захариева припомни, че в миналото македонските власти са финансирали филми, които са били откровено враждебни към България.

До края на годината българо-македонската комисия трябвало да постигне напредък по важни въпроси, свързани с исторически личности като Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. "Комисията затова е от историци, за да се разберат по общи текстове", посочи Захариева. Българските и македонските историци свършили доста работа, но нещата се случвали твърде бавно.

Икономическите отношения с Македония видимо са се подобрили след подписването на договора за добросъседство. Само за 5 месеца двустранната търговия се е увеличила с 13%. "Много повече български инвеститори се интересуват от Македония и искат да инвестират. Иска ми се да видя и повече български медии там", каза външният министър. Между двете страни имало и по-силен културен обмен, общи проекти, театри, фестивали и т.н.

Захариева говори и за подобряването на транспортната свързаност с Македония. Коридор 8 (свързващ двете държави, б.р.) е един от тези, за които са отпуснати най-много средства. ГКПП-тата щели да се разширят в най-скоро време.

Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Макед...

"От Благоевград до най-близкия македонски град трябва да се стига за 20-25 минути, а до Скопие – за 2 часа, максимум 2 часа и половина – това е целта", посочи външният министър и добави, че хората в двете страни искат да бъдат заедно.

По думите ѝ в последните 2 години в отношенията между София и Скопие са се случили повече неща, отколкото през последните 30 години, но изглаждането на различията изисква още време. Българо-македонският договор е много по-сложен в сравнение с договора с Гърция.

"Историческата част между България и Македония е много по-трудна. Цялата идентичност, цялата история и съществуване на Македония като република се основава на части от общата ни история", отбеляза Захариева.

Според нея в отношението към Скопие е нужен баланс между твърдата и меката дипломация и точно така действа българското правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика