Зоран Заев: Приемаме препоръките на България

2015
Зоран Заев: Приемаме препоръките на България
Снимка: БГНЕС

Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с България. Това заяви министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред журналисти в отговор на въпрос относно позицията на София за европейската интеграция на страната.

„Ние подписахме договор, в който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е уникална за двете страни и вярвам, че в този дух комисиите ще намерят решение”, подчерта Заев, цитиран от агенция МИА.

„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите указания са да бъдат предприети смели стъпки, стъпки, основани на факти и на истината. Фактите и истината са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има волята за това. Необходима е воля и от страна на България”, категоричен бе Зоран Заев.

Според него тази част от историята също ще се преодолее. Досега са решени четири исторически периоди с шест или седем известни личности, които се почитат съвместно от двете страни.

Заев: Благодарение на договора постигнахме скок в търговския обмен с България

След подписването на Договора за приятелство с България има ръст на търговския обмен в размер на 8.2 на сто през 2018 година и увеличав...

„Чрез договора показахме политически, че сме за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Целта ни е да заздравим приятелството и добросъседството”, посочи още Заев, отбелязва БГНЕС. Той подчерта, че България един от най-силните поддръжници на членството на Северна Македония в ЕС и очаква това да се докаже и при гласуването на решение за получаване на дата за преговори.

Според премиера няма място за притеснение – Северна Македония е приела отправените от България послания. Работата с комисиите вече е започнала. Предстоят още срещи между тях, а крайната цел е и двете страни да бъдат доволни от постигнатите решения.

Actualno.com припомня, че след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин, президентът Румен Радев заяви, че евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален интерес.

По думите на премиера Бойко Борисов смесаната комисия е свършила много работа. "Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", отбеляза още министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com