Захариева: ВСС трябва да спре да генерира скандали

678
Захариева: ВСС трябва да спре да генерира скандали
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да спре да генерира скандали, дори когато не взима решения. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Относно взаимодействията между двете колегии във ВСС и работата на кадровия орган тя посочи, че има конфронтация и всичко там е толкова лично, че пречи за преодоляването на противоречията.

Министър Захариева отнесе 200 лв. глоба за превишена скорост

Глоба от 200 лв. за превишена скорост е наложена от полицията в Търговище на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя обжалва, но Р...

"Не е добър тонът, излагат се, те сами го признават, проблемът е, че това е лицето на съдебната система за всички, които нямат пряк досег с нея, а четат и следят какво се случва във Висшия съдебен съвет", добави министърът.

Тя направи паралел между доходите на хората от съдебната система, ВСС и заплатите в изпълнителната власт и даде пример със заместник-министрите си, чиито доходи са намалели наполовина при поемането на поста:

"Заплатите са високи. Никой не кара насила никого да отиде във ВСС. Даже има повече желаещи от местата. Води се кампания".

Правосъдният министър изрази предположение, че предстоят бурни дебати по този текст и надежда депутатите да не оставят горчив вкус, че промените се правят с определена цел.

"Има текстове, които стават по-добри и такива, които са влошени спрямо тези на вносителя. Всичко свързано с кариера, привилегия и заплати отнема доста време при обсъжданията", така тя коментира темповете, с които депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт и вероятността той да бъде приет преди лятната ваканция на парламента.

Плащаме още 170 000 лева за забавено правосъдие

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева иска правителството да одобри допълнителни разходи в размер на 169 068 лв. за изплащанет...

Захариева нарече закона един от най-важните закони за реформата и изтъкна, че е имало случаи, в които е било на косъм да минат някои предложения, като например това за кариерния бонус или т.нар. автоматичното кариерно развитие и израстване на магистратите, които са били членове на ВСС след завръщането им в съдебната система.

Кариерният бонус според Захариева крие риск да стават членове на съвета само хора, които се стремят към доста високата заплата и които искат автоматично да растат в кариерата, затова законопроектът търси баланс на интересите.

Работи се по промените в Наказателния кодекс и предстои предлагането му за публично обсъждане, обясни още Захариева и прогнозира, че на редица хора в системата промените няма да се харесат, защото дисциплинират процеса.

Относно реформата в натовареността на различните съдилища правосъдният министър заяви:

"Няма да имаме качествено правосъдие и всички кодекси да изменим, и ЗСВ да направим брилянтен, ако един съдия има три дела на месец, а друг 117".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика