"Замитат ли под килима" управляващите скандала с българските паспорти

4337
"Замитат ли под килима" управляващите скандала с българските паспорти
Снимка: БГНЕС

"Работата на анкетната комисия за проблема с придобиването на българските паспорти започна в скандална и напрегната обстановка и видите ли тя успява да успокои ситуацията.

Това беше целта на комисията - да потуши скандала, да успокои ситуацията и да направи така, че в момента скандалът да се гледа в полупразна зала при почти никакъв интерес."

Над 115 000 души с фалшиви български документи, скандалът стигна и до Франция

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Le Monde публикува обширна статия за трафика с български паспорти...

Такава критика отправи от парламентарната трибуна независимият депутат от "Атака" Павел Шопов. Поводът е докладът на временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички данни и обстоятелства изнесени в медиите за подкупна схема при придобиването на български паспорти.

Скандалът с купуването на български паспорти се завихри през 2018 г. Тогава в края на октомври при акция на прокуратурата бе арестуван тогавашният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (бел. ред - той бе издигнат за поста от ВМРО) след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверения за българско гражданство. При спецакцията бяха задържани над 20 души, но в последствие обвинени бяха четирима, сред които и Харалампиев.

Този скандал с една от управляващите партии в една нормална държава и в едно нормално правителство, можеше да потопи целия кабинет, защото беше мега скандал, категоричен бе Шопов.

Според него един от депутатите, който в момента стоял в залата - Борис Вангелов от ВМРО, който бе начело на агенцията преди години , сега треперел в залата, защото вероятно подкупните схеми са се въртели и тогава.

"Кой знае как би изглеждал ако не си държеше тази маска, защото много тежко го преживя", коментира Шопов. И допълни, че ДПС било в управлението и затова този скандал се дал на тях - за да го потушат.

Българската паспортна мафия печели между 400 и 3000 евро от продажба на документ в Сърбия, сочи разследване

Повечето сръбски медии днес съобщават за начина за получаване на български паспорт в страната. Те цитират разследването на "Глас Зайеча...

Никой не трепери от едни "скандални" разкрития на български и чужди медии. Най-малкото защото те имат един първоизточник. В комисията бяха изслушани всички, включително и главния прокурор, но единственият, който не реши да се яви бе Катя Матева, която бе автор на тези публикации. Едно нейно интервю за чужда медия бе публикувано в българска, но нито едно от тези твърдения не се доказа. Комисията си свърши работата, категоричен бе пък в отговор депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Той подчерта, че партията му е подписала доклада на комисията, както и предложенията за промени в законодателството.

За нас буди недоумение силно поставеният акцент върху работата на ДАБЧ. Не е само тя в процесът за даване на българско гражданство, като актът най-накрая се издава от вицепрезидентът. Бих поставил въпроса по какви критерии вицепрезидентът решава да дава или да издава отказ за такива документи. На него все още не сме дали отговор, каза още Богданов.

В процедурата за придобиване на българско гражданство има един сложен състав и той завършва с вицепрезидента. Така, че каквито и да са твърденията за престъпни схеми и каквито и да има, те не могат да се осъществят без последния в тази схема, коментира пък депутатът от НФСБ Христиан Митев.

Според управляващите от ГЕРБ обаче комисията доказала, че когато се касае за толкова сложен проблем, депутатите могат да работят добре и в разбирателство.

Комисията в доклада си показа, че когато го правим с мисълта за държавата и хората, които желаят да са българи, можем да го правим, коментира Маноил Манев от ГЕРБ. И допусна, че дори кризата с вируса в момента може да се отрази на проблемите с гражданството.

114 издирвани от Интерпол са получили български паспорти

Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер са замесени в корупционна схема за придобиване на бълга...

Каква криза? Какво общо със скандала? Тук става въпрос за корупционен скандал, който е мега скандал. Каква е тази гордост, че сте си свършили добре работата? Тя е, че сте замели проблема под килима и сте отървали управляващите да отговарят, отвърна му обаче Шопов. Според него едно лице с години управлявало агенцията и вкарвало пари в една партийна каса. А коронавирусът допринесъл всички скандали при управляващите услужливо да се забравят от хората.

Не може когато говорим за българи, българско гражданство, даване на паспорт на български граждани, на хора с такова самосъзнание, ние да си мерим... патриотизма. Българското гражданство не се състои само в една агенция там. И ако има проблеми, които сме посочили, те най-малко са там. Най-малкото и някои от нас в тази комисия се е занимавал да замита нещо. Става въпрос, че три институции могат да искат едни и същи документи и да ги връщат. Не е редно това, че имате партийни търкания с някого, да се меша в политиката на страната, скастри го Манев в отговор.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък видя една голяма грешка в съставянето на тази комисия - била направена след медийни публикации.

Комисията работеше успоредно с работата на прокуратурата и нямаше какво да направи освен да разпише обективно фактите и също да потърси грешки. Поздравявам колегите, че са си свършили съвестно работата. Но смятам, че е време Народното събрание да спре да работи по медийни публикации, настоя Симеонов, цитиран от 24 часа.

Редно ли е да гасим пожар с туба бензин? Всичко това стана след едно показно влизане на прокуратурата и медийни публикации, в които се посочваха виновници. Повече от половин година, откакто е арестуван Петър Харалампиев, той не е осъден, нито има основателни доказателства. Този човек осем месеца лежа в ареста. Ние фактически съсипахме този човек и това според мен е петно върху българския парламент, отсече Симеонов.

Петър Харалампиев излиза от ареста срещу гаранция от 100 000 лв.

Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лв...

Винаги съм се чудел на лекотата, с която някой оправдава или обвинява някое лице. Много ви моля да си мерим внимателно думите, настоя обаче соцдепутатът Крум Зарков в отговор на Симеонов.

В крайна сметка депутатите приеха доклада на анкетната комисия. Комисията бе създадена на 14 декември 2018 г. с решение на Народното събрание. Срокът й на действие бе удължаван четири пъти поради необходимостта от допълнително време за запознаване и проучване на големия обем информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com