114 издирвани от Интерпол са получили български паспорти

6912
114 издирвани от Интерпол са получили български паспорти

Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер са замесени в корупционна схема за придобиване на българско гражданство. Над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили български паспорти, а юристи подготвяли документите за кандидатстване срещу суми от 500 до 3000 евро.

Това се твърди в разследване на френското издание "Нувел обсерватьор", огласено от ДПС в парламента.

Терорист на ИД с фалшив български паспорт влиза за седем години в затвора

Участвал в радикализирането на опитен боец от кюрдските сили "пешмерга" е имал фалшив български паспорт. Това съобщава британският вест...

Френското издание цитира бившата директорка на "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева, отстранена по нейните думи заради сигнали за нередности. Оттогава била подложена на тормоз и заплахи, включително и че ще бъде уволнен съпругът й, ако не мълчи. "Този трафик се прикрива на най-високо равнище в държавата", твърди Матева, цитирана от списанието. Тя е пращала сигнали за незаконната схема до главния прокурор, до шефове на разузнавателните служби и дори до премиера Бойко Борисов. Никой обаче не реагирал.

ДПС поиска да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери фактите в публикацията. Депутатът Йордан Цонев съобщи, че ще се търси подкрепа от БСП. Ако тя откаже, ще се търси подкрепа от ГЕРБ. Цонев твърди, че в сряда вицепрезидентът Илияна Йотова е казала, че до изясняването на всички данни и обстоятелства спира да подписва укази за даване на българско гражданство.

"Доколкото видях от данните, които той цитира, става дума за случаи отпреди 2017 г. и преди нашия мандат. Не е вярно, че съм спряла да подписвам укази за получаване на българско гражданство. Постоянно разглеждам такива искания, като се придържам стриктно към действащото законодателство. Когато има непълноти или пропуски в подадените документи, те се връщат и аз наистина отказвам да подпиша указа. Само вчера (сряда - бел. ред.) съм подписала около 200 указа", каза от своя страна вицепрезидентът пред в."Сега".

По-късно от президентството разпространиха официална позиция, според която изнесените от ДПС факти се отнасят за периоди преди сегашния президентски мандат.

Задържаха издирван от Интерпол на летище София

Задържаха гръцки гражданин, издирван от Интерпол за предумишлено убийство. Към 08:00 часа днес, на Аерогара – София, за полет пр...

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров твърденията на ДПС са общи приказки. "Трябват по-конкретни данни, за да се стигне до анкетна комисия", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com