10 сглобки, които заслужаваме

6033
10 сглобки, които заслужаваме
Снимка: Чавдар Николов

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме обречени на мрак и безпътица, раздор и липса на консенсус?

Не бойте се!

Управленските конструкти напоследък очевидно са плод на сатирични хрумки и това трябва да ни успокои, защото ние имаме цели 10 възможни опции за едно чудесно бъдеще. Поне за някои. Ето какви коалиции, сглобки, некоалиции, партньорства, обединения и други форми на другаруване ще могат да отпушат политическата криза.

Още: Как ни приеха в Шенген

***

1. СДС да напусне ГЕРБ и да отиде сам евродепутат. Това реално не е нова сглобка, даже е разглобка, но по молба от института по хронология към БАН идеята бе лансирана на първа позиция. Причината е, че споменаването на ГЕРБ-СДС вместо само ГЕРБ хаби по 78 000 човекочаса годишно, които може да се използват за други работи.

2. ПП-ДБ и Левицата! да се слеят, за да се повиши количеството пунктуация. Коалиция с тире и удивителна може само да погъделичка електоралния семиколон. Препинателността обаче не е единствен мотив, в Левицата! е Движение 21, което превръща паролата в още по-непробиваема, защото има главни, малки букви, препинателен символ и цифри. Не може да се хакне.

3. Зеленото движение да стане следващия проект на Ковачки. Сами без ПП-ДБ няма да влязат в следващото Народно събрание, но може да станат следващата микропартия, която изневиделица минава 4%-овата бариера. А и това е начин ТЕЦ-овете на консултанта да минат на соларни панели.

Още: Изписано на лицето

4. Има такъв народ на Слави Трифонов и Справедливост за България на Иван Гешев. Гологлава сатирично-кисела сглобка, която ще пее народняшки песни, извезани от общоразбираем хумор с каламбури, които хората да използват после по петстотин пъти, без да им втръснат. Метене на политически боклук в ритъм седем осми ще донесе много настроение и закачка в животите на всички ни.

5. ГЕРБ-ДПС и Възраждане. Евроатлантическата сглобка на миналото правителство може да се повтори по сходен начин, само че патерицата да е друга. Ще речете, че Възраждане не са евроатлантици и това няма как да мине в магнетизираните среди на двата корпулентни вожда на родната демокрация, но това е защото не следите актуалните процеси така изкусно от нас. ПП-ДБ не успяха да свалят Волгин от ефира на БНР, но Възраждане не просто го сториха, ами ще го заточат на черна еврогейска каторга в Брюксел за назидание. От Козяк аплодират!

6. ДАНС-МВР. Не спира да се говори за политическо влияние в службите, но реално те са константа, а партиите се сменят. Нека поверим стабилността на професионалистите. Имат ресурсите да си осигурят гласове без нито един лев за кампания, само трябва да съберат контингента и да го заплашат с една 72-ка, ако не се гласува правилно. И всичко след това ще е като песен от Песъка.

7. Реформаторски блок. 10 години по-късно, вече очукани от живота, от горчиви опити, от други сглобки, е време оригиналните авенджъри да се съюзят пак, за да пробват отново. Вярно, новите версии на стари класики в Холивуд често ни разочароват, но тук надеждата е, че и оригиналът ни разочарова.

Още: Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

8. БСП и ДПС. Реално последната стабилност беше, когато Станишев и Местан се целунаха на Орлов мост. Тях вече ги няма на необходимите за нова целувка позиции, но защо да не видим Корнелия Нинова и Делян Пеевски на подобен хепънинг например на Лъвов мост. Може да не се харесват, но така биха разплакали Бойко Борисов.

9. Евро Център. Представете си изненадващо вливане на Пепи Еврото в редиците на Васил Божков. Папка или компромат за всеки опонент, бърза правосъдна реформа и истинска ротативка, а не просто ротация на власт. А и още от Крумово време Черепа е символ на държавността ни, та неслучайно Васил Божков е Крумов на всичкото отгоре.

10. Кой завари. Кой под формата на #КОЙ, да си припомним, че фасадата си има задкулисие. И да се въртят както в махалата, когато не искаше никой да е вратар и всеки, ако се озове в ситуация, колкото да овика другите защо са го оставили сам и да се изкара жертва, че са му вкарали гол. Безотговорно, но и без никакво напрежение.

 

Още: НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Автор: Самуил Петканов, Прас Прес

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 предизборни проекта, които да трогнат българите и да им обещаят благоденствие

Диалектика на пияния трезвеник

Поздравителен адрес от Дмитрий Медведев до новите македонски управляващи

Половин милион трупа - и сметките на Путин почнаха да излизат

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com