Печене на пуйка - малки хитринки, за да е крехка и сочна

34956
Печене на пуйка - малки хитринки, за да е крехка и сочна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Наближават коледните празници и вече мислим за празничното меню. Пуйката е идеалното основно ястие, особено ако очаквате повече гости. Макар да се смята, че коледната пуйка е традиционна храна за американците, в българската традиция тя не е непозната.

За да впечатлите близките и гостите си с вкусна, крехка и сочна пуйка, трябва да спазвате няколко основни правила. Ето част от тях.

Големината на пуйката

Когато готвите за повече хора, е много важно да предвидите достатъчно храна за всички. Каква пуйка да купите? Основното правило е да планирате по около 450 г за възрастен и половината от това количество за деца. Ако сте поканили 12 възрастни и 3 деца, ви трябва пуйка с тегло около 6 кг.

Размразяване

Най-вероятно сте купили замразена пуйка или я държите във фризера преди да започнете да я готвите. От огромно значение е начинът на размразяване. Идеалният вариант е да я размразите в хладилника. Правилото е, че имате нужда от 1 ден размразяване в хладилника на всеки 2 кг. Ако пуйката ви е 9 кг, трябва да престои 5 дни в хладилника. Ако нямате толкова време, потопете я във вода.

Най-вкусната новогодишна пълнена пуйка

Купете си прясна пуйка

Ако видите в търговската мрежа прясна пуйка около коледните празници, най-вероятно тя е размразена от търговците малко по-рано, т.е. пак е била замразена. Това само ще ви спести времето вие да я размразявате. Ако имате възможност, “резервирайте” си прясна пуйка от местни производители или магазини, които продават такова месо. Затова трябва да помислите предварително. 

Започнете със саламурата

Ако искате сочна пуйка, потопете я в саламура, приготвена от вода, сол и малко захар и я оставете за 2-3 дни. Това е популярен метод, който използват майсторите готвачи. Друг вариант е “сухата саламура”. Натъркайте пуйката със сол отгоре и отдолу и оставете за няколко часа или 2-3 дни. 
Със сухата саламура после пуйката ще ви се получи по-сочна, защото ще “привлече” повече подправки, които ще се абсорбират по-добре. С влажния вариант разпределението на течността и солта става равномерно, за разлика от сухия. 

Добавете подправки

Съществуват много различни идеи как да приготвите най-сочната пуйка. Един от начините е да добавите ароматни подправки към саламурата. Опитните готвачи препоръчват да смесите канела и звездовиден анасон, дафинов лист, копър, кориандър и черен пипер на зърна. Добавете масло. Ако не искате да рискувате, просто си купете от магазина специални подправки за пуйка. 

Чудна празнична пуйка със кървавица, зеле и бекон

Подправете под кожата

Подправянето на пуйката не започва и не спира върху кожата. Най-добре изпечените пуйки са със златиста коричка и леко хрупкави. Затова се препоръчва да се “инжектират” подправки под кожата, но без да се стига до самото месо. Отделете внимателно кожата от месото, намажете маслото /и евентуално подправки/ под кожата. Уверете се, че ги разпределяте равномерно. Така ще придадете великолепен вкус, без да жертвате хрупкавата коричка.

Време за печене

Обикновено пуйката се пече от 3 до 5 часа според големината. Използвайте термометър за месо, за да следите температурата на печене, ако държите да имате вкусно и сочно месо. Ако по време на печене, забележите, че пуйката започва да потъмнява, покрийте я с алуминиево фолио, но не изцяло.

Дайте малко почивка на пуйката

Когато пуйката е готова, сигурно се изкушавате да я нарежете. Но изчакайте малко. Намалете фурната с 5-10 градуса, това ще я направи по-сочна и вкусна. Ако я разрежете много рано, тя ще загуби част от сока на дъската за рязане. Пуйката трябва да почива от 20 до 40 минути. 

Използвайте фолио

Докато пуйката ви си почива, покрийте я с фолио. Това само подпомага процеса на почивка и увеличава сочността на месото. Дори процесът на нарязване след това ще ви е по-лесен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com