Пет отбора в надпревара за българското участие на Кулинарните Оскари

12747
Пет отбора в надпревара за българското участие на Кулинарните Оскари

Пет отбора ще се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, стана ясно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16.

Квалификационната надпревара ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ.

Европейската селекция на Кулинарните Оскари ще бъде в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. По време на квалификационни кръгове около 60 държави от цял свят се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017 г.

Гастрономическа борба

Условията ще са тежки, правилата стриктни и освен визия и вкус, участниците ще трябва да покажат отлична техника на работа, а също и да са в крак с последните тенденции в световната висша кулинария.

В двудневната борба ще участват пет отбора, съставени от кандидат, помощник и треньор. Тази година кулинарите идват от Русе, Пловдив и София.

Темите на ястията са две – пиле и калкан, като трите гарнитури и сос са по избор на отборите. Всеки отбор ще има на разположение 5 часа и 35 мин., за да сготви 8 порции за журито и 2 чинии за презентация и снимка.

Осемчленното жури, което ще оценява всяка стъпка на състезателите, включва елита на българското висше ресторантьорство. Това са шефовете - Андрей Стоилов, Анри Донно, Димо Димов, Петър Николов, Ивайло Димитров, Милен Панев, Георги Ерменков и Юри Велев.

Петима участници ще се включат в българските финали на "кулиналните оскари" Bocuse d’Or

Петима млади готвачи ще се изправят един срещу друг на 11 и 12 ноември в българските финали на „кулинарните оскари“ Bocuse ...

България ще участва за трети път на Европейската селекция, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.

Защо е важно да има Bocuse d’Or България

Целта на Bocuse d’Or е да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи. Състезанието е много престижно, помпозно и трудно за всички участници, като същевременно е рядка възможност за много кулинари. Малко гастрономи по света могат да добавят в автобиографията си участие в Оскарите, тъй като квотите за всеки континент не са големи.

Българските състезатели помагат за развитието на професията в страната, защото новите технологии, техники, среда, и най-вече - заразителният ентусиазъм, с който готвачите от цял свят подхождат към надпреварата, навлизат в България заедно със завръщащите се от конкурса участници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com