Млада певица от Русе спечели първа награда от престижен международен конкурс

5333
Млада певица от Русе спечели първа награда от престижен международен конкурс
Снимка: Община Русе

Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия в края на миналата седмица XII Международен конкурс „Шаттък“ в казахстанската столица Нур-Султан (Астана).  17-годишната възпитаничка на НУИ „Проф. В. Стоянов“ в Русе се справи с конкуренцията на 40 участници от 12 страни (в т. ч.: Русия, Казахстан, Украйна, САЩ и др.).

Поканата да представя България на този престижен форум е получена след успешни изяви и награди. През 2018 г. Димана бе стипендиант на Министерството на културата, а спечелената награда от „Шаттък“ отваря нова страница в творческия й път.

Участието на Димана Дончева бе благодарение на подкрепата на  НЧ „ Стефан Караджа 2018“, Фондация „Русе - град на свободния дух“ и спонсори.

Международният конкурс „Шаттък“ се проведе на площада пред Областната администрация на града и е в рамките на тържествата, посветени на годишнината от обявяването на град Нур-Султан за столица на Казахстан. Младата поп певица плени журито с дълбокия си и плътен тембър и с професионалното си пеене. В конкурсната част тя изпълни песните „Наше лято“ на Тончо Русев и AT LAST по музика на  Марк Гордън и Хари Уорън из репертоара на Ета Джеймс. Димана бе поканена да участва в програмата за официалното откриване на фестивала. 13-членното жури от 10 страни се председателства от най-добрия казахстански композитор Кенес Дуйсекеев. Оценяващи са имена като академик Б. Тулегенова - народна артистка и оперна певица, К. Акдаулетова, завеждаща катедра „Вокал“ в Музикалната академия на Казахстан, Т. Апанасенко от Украйна - продуцент, меценат, директор на конкурса „Европа Молодая“ и др. Част от журито е и българският представител Николай Текелиев - доктор по естетика, журналист в БТА и официален представител на „Славянски базар“ за България.

След конкурсната част Димана получи покана за участие в конкурса „Роза на Изтока“ в Ташкент, Узбекистан. Тя даде кратко интервю за Ташкентската телевизия, а директорът на фестивала, режисьорът Олга Иванникова високо оцени класата на Димана Дончева.

Композиторът Кенес Дуйсекеев покани Димана да участва  през 2020 г. на конкурса „Туган Жер“ (Родно място), в който се изпълняват  негови песни. Това ще е първото международно издание на провеждащия се на  две години конкурс.

Към поканите се прибавя и тази за участие в един от най-големите конкурси в Средна Азия „Златен микрофон“, който се провежда  в град Костанай, Казахстан,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе