НАП - Русе предупреждава безработните за здравните вноски

2022
НАП - Русе предупреждава безработните за здравните вноски
Снимка: НАП - Русе

По информация на НАП - гр. Русе сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение. За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация образец №7 в офиса на НАП – гр. Русе на ул. „Майор Ат. Узунов” № 19.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец септември 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2018 г. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 20,40 лв.

719 000 българи са без здравни осигуровки

719 000 българи са здравнонеосигурени към края на 2017 г. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата...

Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца). Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи в офиса на НАП в Русе или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700/ 18-700.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com