По-добра защита на децата предлага общинската Комисия за детето в Русе

454
По-добра защита на децата предлага общинската Комисия за детето в Русе
Снимка: Община Русе

Комисията за детето в Община Русе обсъди мерки за противодействие на домашното насилие срещу малолетни.

Срещата бе ръководена от заместник - кмета Енчо Енчев, който е и председател на комисията, а план за работата ѝ за 2022 г. бе изготвен и утвърден от кмета Пенчо Милков. Включени са актуални теми в областта на социалните услуги за деца, образованието, здравните грижи, защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация, както и борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Продължава почистването на шахтите в Русе

Продължава поетапното почистване по график на дъждоприемни шахти и дъждоотводнителна канализация, както и тяхната поддръжка, от служите...

Председателят на Сдружение „Център Динамика“ Деана Димова представи постигнатите резултати по проект „Мултидисциплинарен подход за разпознаване и лечение на неблагоприятни преживявания в детството“. Целевите групи по проекта са общинската администрация, социални работници, педагози, младежи и членове от Комисията за борба с трафика на хора. Представени бяха основните цели и очаквани резултати по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2022 г. Инспектор Свилен Велев от ОД на МВР докладва за противодействието срещу различни противообществени прояви и престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни на територията на област Русе. На срещата присъстваха и представители на прокуратурата и Районния съд.

Обсъдени бяха предложения за подобряване взаимодействието между институциите, както и за предприемане действия срещу тютюнопушенето на малолетни и непълнолетни пред училища и институции. Предложено бе на Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) – Русе и Превантивно - информационния център (ПИЦ) проблемът да бъде представен пред деца с превантивна цел. Експертът от РУО Милена Георгиева представи дейности по проект „Подкрепа за приобщаващо образование“, който стартира през ноември 2020 г. със срок от 36 месеца. Обхванати са 7 детски градини и 11 учебни заведения в област Русе. Основната целева група са деца със специални образователни потребности, деца в риск, с хронични заболявания и с изявени дарби.

Представени бяха и резултатите от дейностите на СНЦ „Еквилибриум“ в партньорски проект с Община Русе „Интегрирани мерки за социално включване на уязвими групи на територията на Община Русе“. Обсъдени бяха проблемите, свързани с продължаване на образованието на млади родители от ромската общност.

Комисията за детето е създадена съгласно чл. 20а от Закона за закрила на детето с консултативни и координационни функции. В нея участват представители на общинската администрация, областната дирекция на МВР, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Дирекция социално подпомагане, местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето.

Ученици от Русе ще избират най-вдъхновяващите учители

Фондация „Русе – град на свободния дух“ обявява конкурс за учители „Посланик на свободния дух в моето училище&l...

Следващото заседание на Комисията за детето ще се проведе през ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Забраняват движението на товарни автомобили в крайна лява лента в Русе

Кметът на Русе се срещна с посланика на Южна Корея

Звезди от социалните мрежи популяризират Русе

Гръмна цистерна до граничния пункт „Дунав мост” при Русе, има загинал

Община Русе се включва в кампанията срещу насилието над жени

Община Русе закупи и достави жилищни фургони за крайно нуждаещи се

Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди важни теми за града

Празничен концерт на Русенска митрополия се проведе за Деня на християнското семейство

Над 3 хиляди фиданки ще бъдат засадени на Старото сметище в Русе

Над 50 участници се състезаваха в Международен турнир по свободна борба в Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе