Проверка на ДАМТН доведе до изтегляне на хиляди литри дизел от Силистренско

7637
Проверка на ДАМТН доведе до изтегляне на хиляди литри дизел от Силистренско
Снимка: БГНЕС

Мащабни проверки в Силистренско през миналата седмица са довели до изтеглянето на 10 000 литра дизелово гориво, съобщават от ДАМТН. Предстои да бъдат съставени 18 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 94 000 лв. - 3 за несъответствия с изискванията за качество; 1 за несъответствиe с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво; 14 - за документални нарушения.

Проверката обхвана 95% от обектите в района (45 бр.), от които 10 вериги и 35 малки бензиностанции. Проверени са 21 декларации за съответствие, с които на пазара са разпространени 70 млн. л. течни горива. Взети са 29 проби от гориво за дизелови двигатели и 17 проби от автомобилен бензин. Пробите са изпитани в две акредитирани подвижни лаборатории на място, като 11 от тях са изпитани в акредитирана стационарна лаборатория в София.

Бензинът и дизелът могат да поскъпнат през лятото

Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци. Това коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна ...

След извършена експертиза на получените резултати са изготвени 46 експертни заключения, 10 констативни протокола за съответствие на течните горива с изискванията за качество и 17 експертни заключения, както и 11 констативни протокола за съответствие с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво.

Установени са 3 несъответствия с изискванията за качество на гориво за дизелови двигатели и 1 несъответствие с изискванията за съдържание на биогориво в гориво за дизелови двигатели. В 8,7% от взетите и изпитани проби са установени отклонения от нормите. 20% от проверените обекти са с констатирани документални нарушения.

С наложени принудителни административни мерки за временно спиране на разпространението на течни горива са 3 от обектите. Други 4 са със задължителни предписания за забрана на разпространението на течни горива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе