Русенските паметници бяха обект на дискусия на днешното заседание на Общинския съвет

1970
Русенските паметници бяха обект на дискусия на днешното заседание на Общинския съвет
Снимка: Община Русе

На днешното 39-о заседание на Общинския съвет погледите на съветниците и обществеността бяха насочени към състоянието на русенските паметници.

Владислав Атанасов направи изказване по време на обсъждането на корекцията на Бюджета на Общината. От докладната става ясно, че за реставрацията на Паметникът на Свободата са отделени 6 хил. лв., които са крайно недостатъчни. Въпросите, които Атанасов повдигна, са обвързани с това, че всички паметници в града се нуждаят от поддръжка, не само Паметникът на Свободата, който е със статут на „паметник с национално значение“.

Осем рокгрупи забиха през уикенда в Русе

Стотици фенове на рок музиката от цялата страна се събраха на площад „Свобода“ в Русе за 14-тото издание на Грийн рок фест,...

Общинският съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент неведнъж е говорил от трибуната за историческото наследство на Русе и неговата стойност, включително и за един от символите на крайдунавския град – Статуята на Свободата.

Атанасов спомена още, че в края на управлението на предходното ръководство, Общинският съвет е одобрил 150 хил. лв. за обследване и реконструкция на русенските паметници, с което кметът на Община Русе Пенчо Милков се съгласи и допълни, че средствата са били предназначени за обследване, което не се е осъществило.

Кметът припомни, че още в началото на управлението си се е погрижил за почистването на два от паметника в града – на този на Жертвите на комунистическия режим и Братската могила, а през изминалите месеци е направен и ремонтирано пространството около Паметникът на Моряка.

Русенските екогерои спасиха 135 дръвчета от изсичане

Във вчерашното издание на „Стара хартия за нова книга“ 2050 русенчета предадоха 10,4 тона хартия за рециклиране и получиха ...

Кметът отбеляза още, че отделените в Бюджета средства за проект за ремонтиране на Статуята на Свободата в размер на 6 хил. лв. не са подадени правилно и с тях не могат да бъдат извършени необходимите действия.

„Не ни трябват 150 хил. лв., за да направим така, че паметниците ни да бъдат биологично замърсени, нарисувани… Те трябва да бъдат осветени и почистени“ каза още Милков.

От трибуната беше заявено, че в следващата рамка на бюджета ще бъдат предвидени реални стойности, за да бъде извършена процедурата.

Грижата за паметниците с исторически интерес ще покаже отношение, отделно символите на град Русе ще бъдат съхранени с времето. Атанасов припомня още, че опазването на културно-историческото наследство на Русе трябва да е сред основните приоритети на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе