Дипломатическия институт награди Софийската опера и балет

1498
Дипломатическия институт награди Софийската опера и балет
Снимка: БГНЕС

Софийската опера и балет е тазгодишният български носител на наградата на Дипломатическият институт към министъра на външните работи за значим принос за утвърждаването му като институция.

От 2013 година насам специалната награда се връчва по повод 19 юли – Ден на българската дипломатическа служба, на един български и един чуждестранен гражданин или организация, допринесли съществено за развитието на института, пише БГНЕС.

„Набуко” от Джузепе Верди ще омае зрителите през май

Прочутата опера „Набуко” от Джузепе Верди ще омае зрителите на 17 май от 19.00 часа в зала 1 на Националния дворец на култу...

Наградата представлява медална скулптура от месинг DOCENDO DISCIMUS, каквото е мотото на Института – „Учейки другите, учим и себе си”. Автор на наградата е д-р Мирена Златева, художник, скулптор и преподавател.

На Софийската опера и балет се присъжда отличието за нейния принос при подготовката на български дипломати и държавни служители в сферата на публичната дипломация. През годините на сътрудничество, обучаващите се в Института са имали възможност да присъстват на редица премиери и спектакли на театъра, обсъждали са проектите на Софийската опера и балет с нейни представители, за да могат да разберат политиката, която стои зад всеки спектакъл и инициатива. Наградата се присъжда и по повод 125 години от създаването на първия ни оперен театър.

DOCENDO DISCIMUS бе връчена на акад. Пламен Карталов от директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова пред самата сцена за предстоящите спектакли на „Набуко“ от Джузепе Верди на площад „Александър Невски“. Там текат последните репетиции за постановката, която ще бъде представена от изпълнители от пет държави от 23-31 юли, съобщиха от операта.

„Водената политика от Софийската опера и балет по популяризиране на положителния образ на България чрез инструментите на културната дипломация дават основание тя да бъде подкрепена и високо оценена от нас. Освен това Маестро Карталов като ръководител на театъра миналата година безусловно и с радост се отдаде на една от каузите и кампаниите на Дипломатическия институт, която беше свързана с Европейската година за развитие. Той стана почетен посланик на тази идея през 2015 г. Всъщност Маестро Карталов, Вие лично и операта, която ръководите, сте наистина посланик на българските таланти. В Деня на българската дипломация ние си подарихме празника да бъдем при вас“, посочи при връчването на наградата Таня Михайлова.

Кой ще гледа безплатно спектакъла „Селска чест”/”Джани Скики”

Играта за безплатен двоен билет за спектакъла „Селска чест”/”Джани Скики” приключи. Много от Вас се включиха в ...

Тя пожела на добър час на театъра и отбеляза, че предстоят години, в които културата и музиката ще бъдат много важни, за да се съхраняваме като нация.

Акад. Пламен Карталов благодари с вълнение и голяма признателност и изрази благодарност от името на колектива на Софийската опера и балет, както и възхищението си, че Дипломатическият институт е забелязал театъра „в едно време, в което ние работим за нашата кауза – да създаваме и да разпространяваме нашето изкуство в България и по целия свят. Миналата година вие знаете, че 225 дипломати, членове на Софийската опера, премериха сили в баварския град Фюсен между най-големите фестивални оперни центрове – Байройт и Мюнхен, и получиха световно признание за своя труд. Дойдоха хора от целия свят – от Австралия до САЩ, Южна Африка, цяла Европа. Това беше наистина една дипломатическа мисия, по време на която ние положихме огромен труд в продължение на 5-6 години да създадем специално Вагнеровите спектакли. И ние наистина се чувствахме като такива, защото сме част от вас и вие – част от нас. Ние сме вашите помощници в дипломатическата ви мисия, а вие сте нашата публика”, каза академик Карталов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена