„Приказка за вълшебната флейта“ оживя пред гостите на официалната ѝ премиера

77789
„Приказка за вълшебната флейта“ оживя пред гостите на официалната ѝ премиера

Фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ представиха „Приказка за вълшебната флейта“ пред гости и приятели на специално събитие във VIVACOM Art Hall. За няколко часа в понеделник вечер галерията се превърна в декор от магичната история за принц Тамино, Папагено и Царицата на нощта.

Присъстващите имаха удоволствието да се потопят изцяло в атмосферата на книгата с прекрасните изпълнения на младите оперни певци Ралица Ралинова и Петър Димов, които представиха част от ариите, включени в диска към изданието. Мариус Донкин и Силвия Лулчева, които са част от великолепния актьорски състав, участвал в аудиодраматизацията на „Приказка за вълшебната флейта“, бяха водещи на събитието.

Гостите на премиерата успяха да вкусят от вълшебното меню, пресъздаващо сцената със средновековното пиршество от книгата. Залата също бе украсена с основните символи в историята за любимия на милиони хора по цял свят птицеловец Папагено – розите, звездите, слънцето, луната и гълъбите посрещнаха приятелите на „Приказка за вълшебната флейта“ в галерията.

Инициатор и идеен двигател на красивото издание и аудиодиска с избрани арии и драматизация към него е Ина Кънчева, която преди две години създава фондация „Културни перспективи“ и отдава цялата си енергия в реализацията на първата стъпка от проекта, посветен на Моцарт – „Приказка за вълшебната флейта“.

Пред гостите вчера вечерта тя сподели следващите цели и мечти на своята организация. Оттук насетне фондация „Културни перспективи“ ще работи за създаването на платформа за дистанционно музикално обучение, насочено към всички млади хора, желаещи да получат подобно образование.

Изложба на Хари Зайдлер

От 10 януари до 10 февруари във VIVACOM Art Hall ще бъде представена пътуваща изложба за работата и живота на световноизвестния австрал...

Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“, благодари на организаторите, както и на всички спонсори и партньори, подкрепили проекта „Приказка за вълшебната флейта“. Тя сподели пред гостите, че е изключително щастлива от успешната му реализация и че се надява подобни инициативи да се превърнат в традиция. В заключение допълни, че в

България вече имаме мултимедиен продукт на световно ниво. А това е повод за огромна гордост.

Друга важна посока от работата на „Културни перспективи“ е реализацията на електронна игра и филм, посветени на „Вълшебната флейта“. Ина Кънчева и екипа ѝ мечтаят да създадат и детски оркестър, с който да осъществят голямо оперно представление за деца. Ето защо всеки приход от книгата „Приказка за вълшебната флейта“ ще бъде инвестиран в реализирането на следващите цели от развитието на проекта.

В идните месеци създателите на „Приказка за вълшебната флейта“ планират поредица от събития за деца и родители – музикални четения, изложба и вълнуващи срещи с авторите и актьорите, участвали в създаването на магичната книга.

Второ издание на Софийския ученически фестивал "Театър в аванс"

Театърът Ако веднъж си бил на сцена, никога вече не можеш да си част от публиката. Казват, че актьорът е човекът зад маската. Глупости...

Още за алхимията на любовта, магията на музиката и тайнствените символи и кодове в общочовешките отношения ще научите от страниците на „Приказка за вълшебната флейта“.

За авторите

Юлия Спиридонова–Юлка е родена на 30 октомври 1972 година в София в семейството на художници. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Работи като сценарист и писател на свободна практика. Автор е на книгите: „Гугулетата“, „Приказки за гугулета“, „Приключения с Джиго“, „Любими попътечо“, „Тина и половина“ и др. Юлия Спиридонова е написала над 400 сценария за телевизионни детски поредици, предавания и филми. Автор е и на седмичното детско предаване „Здравей“ по БНТ (1999–2006), на куклените поредици „Гугулиада“ (БНТ) и „Приказки за зодиите“ (БНТ). Съсценарист е на филмите „Златната ябълка“ и „Break an Egg“ (“Creative Center”). Нейни разкази са публикувани в списанията „Пламък“, „Диалог“, „Участ“ и „Графити“.

Пенко Гелев е роден през 1968 година в Асеновград. Завършва Художествената гимназия в София. Работи като учител по математика, издател е на комикс списание „Рикс“, прави специални ефекти за киното, пише сценарии за филми, продуцира три игрални филма („Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“) и три телевизионни образователни предавания („Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“).

Илюстрира 22 книги за британското издателство The Salariya Book House (2006–2012). През 2010 г. The Salariya Book House печели награда за детско издателство на годината във Великобритания.

София ще има театър в метрото

София ще има театър в метрото. Тази седмица общинските съветници ще гласуват предложението метростанция "Джеймс Баучер" в кв. "Лозене...

Понастоящем работи като илюстратор и художник на комикси и създава анимационни филми. Пенко Гелев е част от групата „Проектът „Дъга“. През 2012 г. издават комикс албум „Над дъгата“, който е последван от едноименната изложба, гостувала в девет български града.

Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) е австрийски композитор, инструменталист и диригент, създал музикални произведения с изключителна художествена стойност. Започва да се занимава с музика от съвсем ранна детска възраст, малкият Волфганг свири пред отбрана публика в кралските европейски дворове и е провъзгласен за дете-чудо. Едва петгодишен, той вече композира менуети, а на осемгодишна възраст пише симфония. Син на Просвещението и представител на Виенската класическа школа, Моцарт е един от най-големите гении в музикалната история.

Волфганг Амадеус Моцарт е с дълбоки езотерични и духовни убеждения, които пренася и в своята музика. В много от произведенията му са преплетени масонски символи и идеали. Това е особено очевидно в последната му опера – „Вълшебната флейта“, написана сякаш за деца.

Емануел Шиканедер (1 септември 1751 – 21 септември 1812) е немски драматург, импресарио, певец, актьор и композитор. Роден е в бедно семейство и остава без баща съвсем невръстен. Малкият Емануел е много будно и музикално дете. Той започва своята кариера като пътуващ музикант, за да се присъедини по-късно към трупа артисти. Не след дълго създава първата си опера. Големият успех идва при Шиканедер с интерпретациите му на пиесите на Шекспир.

Любовта към музиката и сходните духовни убеждения го свързват с Моцарт в сърдечно приятелство. Емануел Шиканедер е автор на либретото на „Вълшебната флейта“ и e първият артист, който играе ролята на Папагено. Поставена е за първи път на 30 септември 1791 г. в неговия театър „Theater an der Wien“, който съществува и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена