„В гетото и навън“ – изложба в подкрепа на изоставени бебета

55573
„В гетото и навън“ – изложба в подкрепа на изоставени бебета

От 8 до 17 ноември в галерия “Артамонцев”, бул. “Витоша” 139, гр. София, ще бъде представена изложбата „В гетото и навън“ в подкрепа на изоставени бебета.

Тя се реализира в помощ на фондация „За Нашите Деца“ и Международен Женски Клуб и е творческа инициатива на Елица Лингорски, която освен художник и творец е и доброволец към фондацията. Художничката ще представи поредица от лимитирани детски портрети и дигитални колажи като част от стойността на всяко закупено произведение ще бъде дарена за Семейна къща на фондация „За Нашите Деца“. Къщата е спасителен пристан за изоставени бебета, чиято единствена друга алтернатива е да попаднат в социален дом и да живеят лишени от родителски грижи. За децата в къщата се грижи истинско семейство, подкрепяно от социален работник, психолог, педагог, рехабилитатор и детегледачки, а престоят на малчуганите там е в рамките на няколко месеца, докато фондацията им намери постоянно и сигурно семейство – приемно или осиновително.

За създаването на изложбата, художничката е вдъхновена от каузите на фондация „За Нашите Деца“ и споделя:

Новата Rubber Gallery отваря врати с инди парти

На 13 юни отваря врати новото пространство на Rubber Gallery - първото място в София, специализирано за съвременна художествена фотогра...

„Бях провокирана от енергията на хората, които работят там и от неизчерпаемия тласък, с който постигат целите си. Когато разбрах за арт ателиетата, чрез които набират средства, си казах, “Ти си художник, ти можеш да направиш нещо.”

Вълнувам се за съдбата на децата, лишени от родителска грижа, разсъждавах върху темата за “гетото”, за ограниченията и безсилието на тези деца пред обстоятелствата, които предпоставят тяхното бъдеще. Фактът, че те не могат да напускат територията на институцията ме разтърси и накара да си представям какво изпитват, когато трябва да се сблъскат със света по неестествен начин. Цветовете на природата в тази изложба реферират до идеята за един непознат и странен свят.

Децата са равни и еднакво ценни, без значение дали растат в институция или в уюта на семейната среда. Те всички се смеят и плачат, радват се и са тъжни, те всички имат потенциал.

Надявам се чрез тази изложба, да бъдат набрани така необходимите средства за Семейна къща и колкото се може повече хора да се запознаят с фондацията и нейните цели.”

8-годишният Борис спечели конкурс за рисунка сред 270 участници

Носител на първата награда в конкурса за детска рисунка, организиран от галерия "Сезони" по случай 1юни - Денят на детето, е Борис Симе...

Част от средствата ще бъдат насочени и към проектите на благотворителната фондация към Международния Женски Клуб в гр. София. Желанието на Елица Лингорски е 25% от стойността на всяка картина да бъдат дарени тези две благотворителни цели.

Допълнителна информация:

За Елица Лингорски:

Елица Лингорски е родена през 1970г в София. Учи керамика в Художествената академия в София в класа на проф. Красимир Джидров. През 1996 се дипломира в Лондон с бакалавърска степен по Изкуство предназначено за обществени пространства в престижния Chelsea College of Art and Design. Участва заедно с Тимоти Клапкот в керамични проекти в Лондон и Честър. Работи с Антъни Мусолидес като асистент фотограф през 1997 -1998 г. Започва работа в студиото за графичен дизайн Silver Fish, след което от 2000 до 2006 г. работи в областта на дигиталните печатни технологии, първо в Лондон, а след това като главен мениджър на печатница Найа в София. През 2002 г. в Лондон, участва в проектирането и реализацията на Unseen Vogue в Design Museum в съвместна работа с Робин Дерик, криейтив директор на лондонското издание на списание Vogue, а след 2003 участва в реализацията на редица рекламни кампании в България.

„УниАрт“ представя европейска живопис от XVII век до наши дни

На 19 май 2012 г. от 16.00 часа Нов български университет ще открие уникална по рода си университетска галерия, представяща множество з...

За фондация „За Нашите Деца“:

Фондация „За Нашите Деца“ е наследник на британската организация EveryChild, която започва дейност в България през 1992 г. За изминалите 20 години организацията подкрепи 5500 деца, изгради 18 центъра за семейна подкрепа, работи с 12 общини. Със своите проекти в Пловдив и Хасково фондацията въведе превенцията на изоставянето, реинтеграцията и приемната грижа, както и модел на първия Малък групов дом в България. Само за изминалата 2012 г. фондацията спаси от изоставяне в социален дом 208 деца, като 183 от тях са под 3 години. 42 деца с увреждания не попаднаха в социални домове, а останаха при семействата си.

За Семейна къща:

През септември 2012 г. фондация „За Нашите Деца“ откри Семейна къща, която е истински семеен дом за изоставени новородени и малки деца, останали без семейства. Там те получават не само сигурна среда, в която да се развиват, а и обич, внимание, семейна грижа и зачитане на личните им нужди и интереси – неща, които липсват в социалните домове. За децата в къщата се грижи истинско семейство, подкрепяно от социален работник, психолог, педагог, рехабилитатор и детегледачки.

В момента в къщата живеят шест бебета, а общо тя е помогнала и продължава да помага на девет деца да имат сигурно семейство. Целта на Семейна къща е годишно поне 12 деца да не попаднат в институции, където да прекарат своето детство в изолация. Престоят в Семейна къща е временно решение за тези деца, докато екипите на фондацията им намерят постоянно и сигурно семейство – приемно или осиновително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена