Деца с увреждания ще се състезават по спортен риболов край Панчаревското езеро

18028
Деца с увреждания ще се състезават по спортен риболов край Панчаревското езеро

На 26.09.2015 г. на частният водоем край Панчаревското езеро ентусиасти с широки сърца ще подарят един различен ден на децата с увреждания от столицата. Единственото по рода си състезание в страната се провежда изцяло на доброволни начала. Малчуганите се състезават с въдица в ръка кой ще улови най-голямата рибка. На малките въдичари помагат като треньори риболовци–доброволци от цялата страна, обединени от идеята да създадат една нова позитивна емоция на участниците. За първите трима най-добри майстори с въдицата са осигурени купи, а организаторите ще зарадват с подаръци и лакомства всички участници.

В иновативния турнир ще премерят майсторлъка да мятат въдици 50 деца от Асоциация ”Аутизъм”. Половината от тях страдат от коварната болест.

Състезанието „Един различен ден” се провежда успешно в Пазарджик и има вече осемгодишна история. Негов създател и организатор е пазарджиклията Наско Бояджийски. 42 годишният мъж решава да приобщи към този спорт малчуганите с увреждания. Споделя идеята си в риболовните форуми и намира подкрепа на въдичари от цялата страна. Вече осма година за да дарят усмивки на децата треньорите пристигат от цялата страна и предават уменията си и страстта си към хобито си без да получават заплащане и комисионни. Децата участници припознават в тях освен свои наставници и приятели, като поддържат контакти цяла година до следващия турнир.

На децата се осигуряват безплатно всички необходими въдичарски принадлежности, както и стръвта и захранката, за да кълве рибата. Всеки участник получава въдицата си като подарък. След края на турнира състезатели и треньори сами почистват района, за да оставят водоема и тревните площи чисти. Уловената риба се връща обратно във водата, защото тръпката е не само да е хванеш на въдицата, но и да й подариш живота, категоричен е Наско Бояджийски.

В началото на тази година риболовецът основава и сдружение с идеална цел „Един различен ден”. Целта на Бояджийски е да работи по проекти, насочени към социализацията и включването на децата от уязвимите групи.

През май тази година Сдружението за първи път организира състезанието извън Пазарджик, като зарадва и децата от Пловдив.

Тази събота е първият турнир в столицата, като мечтата на Бояджийски е „Един различен ден” да радва децата с увреждания във всеки областен град в страната.

Наградите, шапките, тениските и въдичарските аксесоари се осигуряват изцяло от спонсори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com