10 съвета как да се предпазим от компютърни вируси

7527
10 съвета как да се предпазим от компютърни вируси
Снимка: Darwin Laganzon / Pixabay

Компютърните вируси не просто затрудняват нормалното функциониране на компютъра, но може да причинят сериозни финансови щети. Кражбата на пари, лични данни, пароли, профили е лесна за осъществяване чрез вируси и злонамерен софтуер, което прави въпросът как да се предпазим от компютърни вируси ключов и значим за всеки, работещ на лаптоп или компютър.

Възможно е вирусът да направи файловете и информацията в компютъра ви нечетима и да се иска от вас да платите откуп, за да имате отново достъп до тях. За хора, работещи с файлове, съхраняващи важна информация в устройствата си, този тип вируси са изключително неприятни, тъй като им нанасят сериозни щети и спират работата им.

Нов вирус изнудва за голи снимки

Нов зловреден софтуер блокира достъпа до файловете на заразения компютър и изнудва за голи снимки. Това съобщиха в Twitter експертите п...

Как да се предпазим от компютърни вируси – 10 работещи начина, които са безплатни

1.       Инсталирайте софтуер, който да пази компютъра от злонамерения. Има безплатен, включен в Windows. Лесно и бързо помага да защитите компютъра си.

2.       Бъдете мнителни и особено подозрителни, когато получавате имейл от неизвестен подател с прикачен файл или линк. Не кликвайте върху връзката и не теглете файла, ако не сте уверени кой и защо го изпраща. Дори името на подателя да съвпада с това на банка или институция и т.н., не теглете файлове, преди да проверите, говорейки със съответната институция дали наистина те са подателя. Много често се оказва, че не са, а прикаченият файл е вирус, който цели кражба на данни и средства. Фишингът е сред най-разпространените измами онлайн, бъдете внимателни.

3.       Проявете особена бдителност, когато изпълнявате неразпознати приложения, изтеглени от интернет, тъй като вероятността да са опасни е голяма. Windows SmartScreen може да ви бъде от съществена помощ, когато се чудите как да предпазим компютъра от вируси, тъй като ще ви информира, ако приложението може да е опасно.

4.       Включете т.нар. „Защита от злонамерена промяна“, недопускаща  промяна на вашите настройки за защита от неупълномощени приложения.

Един опасен познат на име "Петя"

Много украински и международни фирми станаха жертва на масирана хакерска атака. Вирусът носи закачливото име "Петя.А". На фирмите и ком...

5.       Поддържайте своя Windows актуализиран. По този начин лесно ще поддържате и компютъра защитен от опасен софтуер.

6.       Вижте невидимото. Копирайте името на изпращащия ви имейл и го сложете в текстови редактор, който е с опция за проверка на правопис. Ако той го подчертае, вероятно  изпращачът е измамник, а името му е написано на кирилица, а не на латиница, нещо, което иначе е невидимо с просто око, като се има предвид например, че латинската буква „с“ лесно може да бъде изписана с българската буква с. Така на пръв поглед името на изпращащия е точното и правилното, но на втори и при проверка – не е точното и това е измама.

7.       Подсигурете се двойно. Инсталирайте не само безплатна антивирусна програма, но потърсете и платена със символични такси за служебното устройство, която да гарантира сигурността на файловете ви, ако са ценни и това е компютърът, от който зависи работата ви.

8.       Когато се чудите как да се предпазим от компютърни вируси, имайте предвид, че е важно да сте активни. Какво имаме предвид? Поне веднъж на десет дни стартирайте сканиране на вируси и вижте резултата. Ще ви отнеме малко време, но ще ви спести много главоболия и проблеми.

9.       Използвайте Ad Blocker, за да блокирате изскачащи прозорци. Така ще се спасите не само от досадни реклами, но и от опасността да кликнете върху погрешен и опасен бутон.

САЩ свикаха среща на върха за борба срещу зловредния софтуер и не поканиха Русия

Вашингтон свика около 30 държави в сряда и четвъртък, за да засилят международната борба срещу зловредния софтуер за откуп, заяви висок...

10.   Винаги се консултирайте със специалист, когато сте несигурни какво да правите и се чудите как да се предпазим от компютърни вируси особено когато информацията в устройството ви е важна. Правете и резервни копия от нея, които съхранявайте на външна памет – примерно флашка. По този начин, дори да станете жертва на вирус, ще имате информацията и файловете си и щетата ще бъде по-малка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии