Българин създаде приложение, предупреждаващо, ако общуваме със заразен с коронавирус

6525
Българин създаде приложение, предупреждаващо, ако общуваме със заразен с коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Мобилно приложение, предупреждаващо, ако контактуваме със заразени с коронавирус, изобрети екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев, съобщи БНР. „Базирано на Bluetooth , GPS и други технологии, то показва колко далеч се намирам от вас“, споделя в интервю изобретателят.

"Ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас. Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“, поясни още Михаил Ковачев.

Ново мобилно приложение с амбиция да помага в борбата с коронавируса (ВИДЕО)

Създателите на ново безплатно мобилно приложение си поставят за задача чрез него да помогнат в борбата с коронавируса SARS-CoV-2 и боле...

Той и екипът му били вдъхновени от подобни азиатски приложения и решили да създадат подобно, но съвместимо с европейските изисквания.

Приложението вече е одобрено от властите в Грузия и успешно работи там. На базата на засечените симптоми, потребителят получава автоматично съобщение от правителството, в което трябва да потвърди, че е заразен, съобщи още БНР.

Михаил Ковачев сега се надява новата разработка на екипа му да бъде одобрена и от българското правителство и да допълни вече създаденото от друг екип приложение, анонсирано наскоро от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Все още обаче, нашият сънародник очаква отговор, предаде БНР.

Създателите на приложението са помислили и за онези потребители, които нямат смартфон – както поясни Михаил Ковачев, вече има и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението. „Първоначално те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това заработват сами и събират информацията в себе си“, разказа той.

Приложението за коронавируса – с доброволна и задължителна част

Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено днес на извънреден брифинг в Министерски съвет. На...

„NOVID 20“ не е първата мобилна апликация, създадена от българина Михаил Ковачев - едва 18-годишен, той създава своеобразна социална мрежа за университети и успял да убеди инвеститори, които осигуряват необходимото финансиране, за да я реализира. „Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си. Всичко се базира на интересите и информацията, която хората дадат за себе си и така всеки лесно може да открие пасващата му група, с която да общува, когато отиде на място“ , споделя Ковачев в интервюто си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии