Българската Dynamo Software оценена на 1.5 милиарда лева

16292
Българската Dynamo Software оценена на 1.5 милиарда лева
Снимка: projectbase.bg

На 900 млн. долара или близо 1.5 милиарда лева е оценена създадената от българи Dynamo Software. Признанието идва след като световният гигант в управлението на активи Blackstone Growth (BXG) се присъединява към стремежа на Francisco Partners за ускорен растеж на основаната в България Dynamo Software. Стратегическата инвестицията ще бъде осъществена чрез фонда за растеж на Blackstone, който през март 2021 г. достигна таван от 4,5 млрд. долара. Към края на 2020 г., стойността на управляваните от американския фонд активи надвишава 684 млрд. долара.

Сделката е естествено продължение на успешната инвестиция от технологично ориентирания Francisco Partners Agility LP фонд през 2017 г., благодарение на която финансовите резултати на Dynamo се повишават близо 4 пъти за последните 4 години. Сделката е абсолютен прецедент и успех не само за Dynamo Software, но за цялата индустрия в България. От компанията, която предоставя цялостни cloud базирани решения за управление и отчитане на инвестиции, потвърдиха че ще използват средствата за развитие и надграждане на продуктовата си гама, за навлизане на нови пазари, както и за разширяване на talent hub-a в българския офис. Развиването на служителите, както и непрестанните възможности за израстване, ще продължат да бъдат сред основните приоритети на компанията.

Пътят на Dynamo Software започва в София през 1998 г., когато Красен Драганов и Дилян Павлов основават компанията под името Netage Solutions. Първоначалната им идея е да предлагат дизайн на сайтове. „След като поработихме 1-2 години по уеб дизайни, видяхме че това определено не е бизнес, с който можем да достигнем мащабите, които целяхме. Затова и трябваше да се преориентираме бързо към друга ниша. Заложихме на софтуерни услуги с голяма добавена стойност за клиента и така започна всичко.“, спомня си с усмивка Красен Драганов. Така през 2000 г. Dynamo Software стъпва уверено на американския пазар и основава офис в Бостън. Следва разширяване на бизнеса в Лондон, Сингапур и Хонконг. Развитието на Dynamo не остава незабелязано и през 2017 г. един от най-активните и дългогодишни световни инвеститори в технологичната индустрия, Francisco Partners, инвестира в Dynamo Software. При затваряне на сделката Питър Христодуло, партньор във Francisco Partners, споделя че продукти като Dynamo „ще променят пазара на софтуери за управление на инвестиции“. Оказва се прав. Виждайки потенциала на компанията, стартирала от малък офис в кв. „Гео Милев“, София, този септември, след близо 6 месеца преговори, безаналоговата за родния технологичен сектор сделка с Blackstone Growth (BXG) е факт.

Оценката от 900 млн. долара е на път да превърне Dynamo в първата българска компания „Еднорог“ – компаниите, наричани „Еднорози“, са частни компании, които биват оценени на 1 млрд. долара или повече. По данни на Business Insider, в световен мащаб компаниите „Еднорози“ са близо 900, като сред тях са Uber, Airbnb, SpaceX и др. „Финансови гиганти като Blackstone имат изключително сериозни и с хоризонт прогнози за развитието на инвестициите си. Мога да кажа, че за нас няма да е изненада, ако до няколко години застанем редом до мултибрандовете от официалния „Unicorn List“ на Fortune и българска технологична компания прескочи бариерата от 1 млрд. долара.“, сподели основателят на Dynamo Software Красен Драганов.

На въпроса какъв екип стои зад разработването на продукти с такава добавена стойност, Красен Драганов не скрива гордостта си отговаряйки бързо „предимно български.“ Ръстът, който бележи компанията през последните 4 години, не подлежи на паралел при добавената инвестиционна стойност с глобални лидери от ранга на Microsoft и Tesla – при евентуална инвестиция от 100 000 долара, възвращаемостта при NASDAQ би била 233 000 долара, при Microsoft - 397 000 долара, а при Tesla - 1 млн. долара. Възвращаемостта при Dynamo Software би била 1.5 млн. долара, което е с половин милион повече от тази на Tesla.

Българският офис на Dynamo Software наброява 120 души, които разработват най-сложните и иновативни финансови решения в света. „Успехът, който постигнахме с тази сделка е напълно споделен. Повече от 50% от служителите ни притежават акции в компанията, което прави успехите на Dynamo, успех и за служителите ни. За нас работят едни от най-големите умове в технологичния и финансовия сектор в света. Екипът ни е „бутиков“, защото се стремим да се обграждаме с хора, чиито знания и мироглед могат да донесат истинска промяна в световната технологична и финансова революция. Нашите служители са в основата на постиженията ни. Силно вярвам, че само когато гледаме в заедно в една посока, успехите ни могат да бъдат споделени.“, допълни още Красен Драганов.

За Dynamo Software:

Dynamo Software е основана през 1998 г. като Netage Solutions. Компанията предоставя цялостно решение за управление и отчитане на инвестициите под формата на софтуер. Той се използва от мениджъри на фондове, фондации, пенсионни фондове, фондове за дялово участие и фондове за рисков капитал, инвестиционни посредници на недвижими имоти, хедж фондове, фондове на водещи брокери и семейни офиси. Платформата Dynamo™ подобрява производителността и портфолиото на клиентите си, които се занимават с набиране на средства, дялове, проучвания и връзки с инвеститори. Клиентите на Dynamo са над 1 000 и управляват активи на стойност от над 5 млрд. долара. Имат офиси в България, Лондон, САЩ, Сингапур и Хонконг.

За Francisco Partners:

Francisco Partners е водеща световна компания за частни капиталови инвестиции, специализирана в инвестиции в технологичния бизнес. От нейното основаване, преди повече от 20 години, Francisco Partners е набрала над 25 млрд. долара и е инвестирала в почти 300 технологични компании, правейки я един от най-активните и дългогодишни инвеститори в технологичната индустрия. Фирмата използва своите познания и опит, за да инвестира в компании и да им помогне да развият пълния си потенциал.

За Blackstone:

Blackstone е най-големият алтернативен мениджър на активи в света. Основната му цел е да генерира положително икономическо въздействие, добавена и дългосрочна стойност за своите инвеститори, компаниите, в които инвестира, както и в общностите, в които работи. Постига го работейки с изключителни хора и гъвкав капитал, за да помага на компаниите да разрешават бизнес проблемите си. Активите, които управлява са в размер на 684 милиарда щатски долара, като включват инвестиционни средства, фокусирани върху частния капитал, недвижимите имоти, публичния дълг и собствения капитал, науката, капитала за растеж, опортюнистичните, неинвестиционните кредити, реалните активи и вторичните фондове, всички на глобално ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии