X
 
 

Facebook обяви създаването на "надзорен орган"

1370 0
photo of Facebook обяви създаването на "надзорен орган"
Снимка: Getty Images
Интернет гигантът обяви създаването на Надзорен съвет, който ще решава как да бъде управлявана социалната мрежа, предаде БГНЕС.

Компанията каза, че групата експерти ще разглежда първия си "случай" през 2020 г.

Закани за сурови реакции от неофашисти в Италия, след като бяха изхвърлени от Facebook

Facebook и Instagram блокираха акаунти в социалните медии на две италиански неофашистки групи и някои от техните активисти, поради нару...

Идеята, която в американски медии нарекоха "Върховния съд на Facebook", предвижда съвет от 40 души от целия свят, въпреки че се очаква в началото участниците да са по-малко.

Наблюдатели поставят под съмнение независимостта на подобен Надзорен съвет, както и целите на неговото създаване.

"Във Facebook няма съд. Единственият глас, който има реална тежест, е този на притежателя на контролния пакет акции Марк Зукърбърг.", казва Бърни Хоган, преподавател в Института по интернет на университета Оксфорд.

"Върховният съд на Facebook търси цялата пищност и церемониалност на истинските съдебни институции, но реално не носи никаква отговорност пред гражданите", допълва Хоган.

Facebook обяви, че Надзорния съвет ще започне работа с поне 11 временни членове, като имената им ще бъдат обявени публично.

Марк Зукърбърг продаде акции на Facebook за 269 милиона долара

Съоснователят и изпълнителен директор на Facebook е продал 1.6 милиона акции на компанията на стойност 296 милиона долара през август. ...

Решенията след техните съвещания също ще се публикуват. Заплащането им ще идва от тръст, основан и финансиран от Facebook.

"Ние сме отговорни за прилагането на определена политика и взимаме милиони решения всяка седмица. Но в крайна сметка не вярвам, че частни компании като нашата, трябва да взимат толкова важни решения за свободата на словото сами.", написа Марк Зукърбърг.

Във вторник (17 септември), Facebookпубликува устава на Надзорния съвет, като посочи за основни негови цели: Надзор над решенията за съдържанието на Facebook; Промяна на решенията на Facebook, ако това се налага; Да бъде има ролята на независим авторитет извън Facebook.

Ако в компанията има сериозни разногласия и всички нива на управление са използвани, въпросът ще се отнася до Надзорния съвет.

Facebook ще решава кои въпроси да бъдат внесени в надзора за разглеждане, но самия съвет ще определя кои от внесените теми ще бъдат вкарани в дневния ред.

Facebook призна, че е записвал разговори през Messenger, но било коректно

Социалната мрежа Facebook е записвала разговори на свои потребители, сочи нов доклад. От компанията давали на други фирми записите, за ...

Компанията обяви, че очаква Надзорния съвет да разглежда "десетки въпроси всяка година", като ще се фокусира върху темите и решенията, които "ще донесат на обществото ползи."

"Решенията на съвета ще бъдат задължителни, независимо дали аз или друг във Facebook не е съгласен с тях. Те ще бъдат публикувани заедно с мотивите за взимането им по начин, който ще предпази личното пространство на хората.", казва Марк Зукърбърг.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители