X
 
 

Фотоволтаиците - какво е бъдещето?

4596 0
Фотоволтаиците - какво е бъдещето?
Снимка: Pixabay
Един от най-перспективните източници на възобновяема енергия са фотоволтаиците. Проблем при тяхната експлоатация е все още ниската ефективност (до 23%), затова в момента се изследват различни материали, които могат да бъдат основа за производството на соларни клетки с по-голям коефициент на полезно действие. Сега се работи по три посоки. Едната е соларни клетки от перовскит (CaTiO3), втората така наречените Multy Junction соларни клетки, основани на съединения на елементи от 3-5 група от Менделеевата таблица, а третата на Квантови соларни клетки.

При попадането си върху полупроводник, слънчевата светлина създава двойки от положителни и отрицателни частици (така наречените дупки и електрони). За да протече ток през полупроводника, от двете му страни се създават области (n- и p- тип), които пропускат селективно електрони или дупки (положителните заряди в полупроводника). Така електроните и дупките се движат в противоположни посоки и протича ток.

Детска градина в Дупница е втората в страната, произвеждаща сама тока си

Детска градина „Калина“ в Дупница е втората детска градина в страната, произвеждаща сама електроенергия за своите нужди. То...

При изследването на слоевете от перовскит се експериментира с различни елементи, използвани за получаването на n- и p- областите. Очаква се че тези клентки ще достигнат ефективност от повече от 50%.

При Multy Junction соларните клетки се използват сандвичи от няколко слоя (най-често пет) от съединения на елементи от трета и пета група от Менделеевата таблица. Най-често използвани са InGaP, GaAs и други. Очаква се ефективността им да достигне до 46%.

Квантовите соларни клетки съдържат квантови точки или слоеве (редуват се относително дебели слоеве със примесни слоеве с дебелина няколко нанометра). Квантовата точка е мого малък елемент – от порядъка на 5 нанометра, внедрен в решетката на кристал или аморфно вещество. Тези квантови точки или слоеве създават допълнителни разрешени енергийни нива, което увеличава броя на получаваните в резултат от слънчевата радиация носители на заряд (електрони и дупки).

Работи се и върху органични соларни клетки и такива основани на багрила, но на този етап тяхната ефективност е по-ниска.

Германци направиха кола на слънчеви батерии за 16 000 евро

Германската компания SonoMotors представи прототип на електромобила си Sion, който е оборудван в фотоволтаични елементи, разположени на...

Съществува разлика в изискванията за слънчевите батерии, използвани в Космоса и на Земята. В Космоса може да се прави компромис с ефективността за сметка на ниското тегло и издъжането на много ниски температури.

Търсенето на по-ефективни соларни клетки е една от най-модерните съвременни посоки в науката и не след дълго това ще даде положителни резултати.

Автор: Мария Берова

Actualno.com

Етикети:

Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл
Срещата на върха за евробюджета вероятно ще има втори дубъл

Европейският съвет възобнови работата си по бюджета на общността за 2021-2027 година едва днес следобед, след като вчерашното извънредно заседание...

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...

Последно в Актуално