Фотоволтаиците - какво е бъдещето?

8852
Фотоволтаиците - какво е бъдещето?
Снимка: Pixabay

Един от най-перспективните източници на възобновяема енергия са фотоволтаиците. Проблем при тяхната експлоатация е все още ниската ефективност (до 23%), затова в момента се изследват различни материали, които могат да бъдат основа за производството на соларни клетки с по-голям коефициент на полезно действие. Сега се работи по три посоки. Едната е соларни клетки от перовскит (CaTiO3), втората така наречените Multy Junction соларни клетки, основани на съединения на елементи от 3-5 група от Менделеевата таблица, а третата на Квантови соларни клетки.

При попадането си върху полупроводник, слънчевата светлина създава двойки от положителни и отрицателни частици (така наречените дупки и електрони). За да протече ток през полупроводника, от двете му страни се създават области (n- и p- тип), които пропускат селективно електрони или дупки (положителните заряди в полупроводника). Така електроните и дупките се движат в противоположни посоки и протича ток.

Детска градина в Дупница е втората в страната, произвеждаща сама тока си

Детска градина „Калина“ в Дупница е втората детска градина в страната, произвеждаща сама електроенергия за своите нужди. То...

При изследването на слоевете от перовскит се експериментира с различни елементи, използвани за получаването на n- и p- областите. Очаква се че тези клентки ще достигнат ефективност от повече от 50%.

При Multy Junction соларните клетки се използват сандвичи от няколко слоя (най-често пет) от съединения на елементи от трета и пета група от Менделеевата таблица. Най-често използвани са InGaP, GaAs и други. Очаква се ефективността им да достигне до 46%.

Квантовите соларни клетки съдържат квантови точки или слоеве (редуват се относително дебели слоеве със примесни слоеве с дебелина няколко нанометра). Квантовата точка е мого малък елемент – от порядъка на 5 нанометра, внедрен в решетката на кристал или аморфно вещество. Тези квантови точки или слоеве създават допълнителни разрешени енергийни нива, което увеличава броя на получаваните в резултат от слънчевата радиация носители на заряд (електрони и дупки).

Работи се и върху органични соларни клетки и такива основани на багрила, но на този етап тяхната ефективност е по-ниска.

Германци направиха кола на слънчеви батерии за 16 000 евро

Германската компания SonoMotors представи прототип на електромобила си Sion, който е оборудван в фотоволтаични елементи, разположени на...

Съществува разлика в изискванията за слънчевите батерии, използвани в Космоса и на Земята. В Космоса може да се прави компромис с ефективността за сметка на ниското тегло и издъжането на много ниски температури.

Търсенето на по-ефективни соларни клетки е една от най-модерните съвременни посоки в науката и не след дълго това ще даде положителни резултати.

Автор: Мария Берова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии