Какво се крие зад “отхапаната ябълка” в логото на Apple?

83360
Какво се крие зад “отхапаната ябълка” в логото на Apple?
Снимка: Getty Images

“Отхапаната ябълка” е една от най-знаковите емблеми на компании в съвременния свят в продължение на близо 40 години. Днес ви представяме едно интервю със създателя на това лого – Роб Джаноф.

Сигурно повечето от вас са запознати, че “ябълката” не е първото лого на Apple. За кратък период след основаването си през 1976 г., на емблемата на Apple е изобразен Исак Нютон, застанал под ябълковото дърво, и е дело лично на третия и най-малко познат съосновател на компанията (освен Стив Джобс и Стив Возняк) Рон Уейн.

През 1977 г. Джобс и Возняк се обръщат към завършилия дизайн студент Роб Джаноф с молба да създаде лого за първите продукти на Apple. Това, което той предлага, се превръща в емблематичен символ, запазил се с някои малки промени и до днес, пише imagazin.

Какво обаче се крие зад ябълката? – обяснява нейният създател в интервю пред своя ирански партньор Тураж Сабериванд.

Теориите за символиката на “отхапаната ябълка” са много и варират от препратки към библейската история до идеята, че тя е в памет на бащата на компютърната наука Алан Тюринг, намерен мъртъв през 1954 г. с нахапана ябълка до себе си. Мнението на създателя на логото на Apple обаче е различно.

“Исках да направя силует на ябълка, но, за да прилича повече на ябълка, отколкото на друг кръгъл плод, трябваше да се отхапе едно парче от нея.”

Това най-доброто лого, което сте създал ли е?

Да, нищо не може да се доближи до логото на Apple.

Питал ли сте Стив защо е нарекъл компанията именно Apple?

Всъщност не. Знам, че за известен период от време той е бил на плодов хранителен режим и е живял във ферма или ранчо с ябълкова градина в Северна Калифорния. За него ябълката беше перфектната храна. Бяха си направили списък с имена и трябваше на следващия ден да изберат едно, с което да подписват документите си. Apple беше тяхното любимо и, ако не можеха да измислят нещо по-добро, то щеше да остане, въпреки че Воз предполагаше, че Apple Records могат да ги съдят. Не измислиха нищо по-добро и Apple си остана, което може само да ме радва.

Защо ябълката е отхапана?

Както много други неща, тази история се украсява при преразказването й. Исках да направя силует на ябълка, но, за да прилича повече на ябълка, отколкото на друг кръгъл плод, трябваше да се отхапе едно парче от нея. Интересното беше десетина години по-късно, когато започнах да чета защо съм направил логото такова. Историите са много по-интересни от логиката, която ползвах. Те се разпространяват и хората им вярват (още преди появата на социалните медии), което ме кара да смятам, че имат специално отношение към “ябълката” – отвъд любовта им към устройствата, върху които тя стои.

Няма да повярвате кой супер телефон има най-слабата батерия

iPhone 7 има по-кратък живот на батерията спрямо конкуренцията, показва най-новият доклад на Which? Популярният с компетентните си те...

Как реагира Стив, когато му представихте логото?

Просто се усмихна, кимна и не каза почти нищо. И двамата го харесахме и знаехме, че ще бъде то.

Защо имаше шарени ивици вашата версия на логото?

Цветните ивици илюстрираха основната разлика между Apple и конкуренцията, но имаха и по-важна функция. Едно от най-големите предизвикателства при създаването на логото беше да направя компютърът да изглежда достатъчно приятелски настроен към цялото семейство. По това време компютрите се подразбираха като нещо грубо и носеха негативно възприятие, а аз исках да придам топло и позитивно излъчване на компютъра на Apple.

Осъдиха Apple за нарушаване на патенти

Съд в щата Тексас задължи американската корпорация Apple да плати 302,4 милиона долара на компанията VirnetX за незаконното използване ...

Какъв ефект смятате, че е имало логото върху успеха на компанията?

Успехът на Apple се дължи главно на това, че Стив Джобс знаеше какво искат хората от едно устройство още преди те да го разберат. Супер високите стандарти на Стив за качество и функционалност също бяха огромен фактор. Въпреки това, смятам, че логото също има своята роля. Любовта на хората към продуктите върви ръка за ръка с тази към логото. Иначе защо щяха да си го лепят на задното стъкло на колите?

Коя е най-важната характеристика на доброто лого?

Простотата. Често клиентите имат прекалено дълъг списък от елементи, които трябва да присъстват в тяхното лого. Това е рецепта за провал. Емблемите трябва да бъдат прости и отличителни или няма да бъдат запомнени. Колко често се вижда едно лого също е предпоставка за успеха му. Фактът, че логото на Apple беше в ъгъла на екрана на всеки Apple продукт, го превърна в емблематично и обичано по цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии