Компанията-майка на Google със сериозен спад на европейския пазар

1497
Компанията-майка на Google със сериозен спад на европейския пазар
Снимка: iStock/Guliver

Alphabet, компанията майка на Google, е регистрирала печалба от 3,5 млрд. долара на европейския пазар за второто тримесечие на годината, което обаче е рязък спад в сравнение със същия период миналата година. Една от причините са санкциите на Европейската комисия, които "изядоха" част от приходите на великана от Силиконовата долина, съобщи БГНЕС.

Технологичният гигант съобщи, че приходите са нараснали с 21% спрямо второто тримесечие на 2016 година, достигайки 26 млрд. долара. Печалбите също щяха да отбележат ръст (6,3 млрд. долара), ако не беше глобата от 2,74 млрд. долара, наложена от Европейската комисия на търсачката Google. „Благодарение” на нея, печалбата за тримесечието на компанията регистрира спад от 28% спрямо същия период през 2016 г.

Google отбеляза 114 г. от рождението на Ейми Джонсън (ВИДЕО)

Eйми Джонсън е британска авиаторка, родена в Кингстън ъпон Хъл, Йоркшър. Тя е пионер в авиацията. Джонсън е била офицер и военен летец ...

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат съобщи, че докладът демонстрира "силен растеж със силна инерция", тъй като в момента компанията прави" насочени инвестиции в нови сфери".

Инвеститорите обаче са загрижени за последствията от регулаторните правила в Европа, които вече предизвикаха битка между Google и ЕС и се оказаха безмилостно предизвикателство пред амбициите на Google да разшири дейността си отвъд предлагането на резултати от онлайн търсенето.

През юни на търсачката дори ѝ беше наложена рекордна глоба, която може би ще преначертае цялата интернет карта на света. Тогава еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер постанови, че Google е злоупотребил с позицията си на пазарен лидер, за да предоставя неправомерно своите търговски услуги. Конкретно, Брюксел обвинява Google, че е приоритизирал Google Shoping в своите резултати, което е нанесло щети на други услуги за съпоставка на цени като TripAdvisor и Expedia.

"Това, което Google е направил, е незаконно според европейското антитръстово законодателство. Компанията е отказвала на други шанса да се съревновават по същество и да правят нововъведения", каза в изявление на Вестагер. Тогава тя допълни още, че компанията също така е отказала на европейските потребители "реален избор на услуги и всички предимства на иновациите".

Фалшифицираните и пиратските стоки струват на ЕС около €14.5 млрд. годишно

Производството на фалшиви стоки е във възход. Макар все още да е смятано за външен феномен, производството на фалшифицирани стоки се ув...

В резултат на Google бе наложена рекордната глоба от 2,74 млрд. долара. Преди това най-високата наложена санкция за монопол от американска компания принадлежеше на Intel и възлизаше на 1,06 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии