Мрежата 5G ULTRA на А1 е най-високоскоростната 5G мрежа в България

2211
Мрежата 5G ULTRA на А1 е най-високоскоростната 5G мрежа в България
Снимка: А1

Със средна скорост на изтегляне на данни 759 Mbps и 69 Mbps на качване 5G ULTRA на А1 е най-високоскоростната 5G мрежа в България, сочат данните от независимо проучване за развитието на мрежите от петото поколение, проведено от aсоциация „Активни потребители“ в периода 18 – 22 октомври 2021 г.

Проучването е извършено в 27 точки в 9 града в страната, в които 5G мрежите и на трите мобилни оператора имат покритие – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Локациите са на открити, комуникативни места – централни площади, паркове и транспортни точки като гари и автогари.

Резултатите от проучването на aсоциация „Активни потребители“ показват, че във всички градове А1 заема първо място по отношение на показателя средна скорост за изтегляне на данни в 5G мрежа (Speed ScoreTM), като най-високата средна стойност е отчетена в Бургас – 922,50 Mbps. Най-високата регистрирана стойност при изтегляне на данни е отново в мрежата на А1 – 1 135 Mbps, измерена при автогарата в гр. Хисаря. В София и трите телекома са показали високи средни скорости за изтегляне на данни, като отново предимство има мрежата на А1 – средно 801 Mbps при 756 Mbps за Telenor и 663 Mbps за Vivacom.

Измерването на достигнатите скорости на изтегляне и качване на данни чрез 5G  свързаност е извършено посредством приложението Speedtest® на Ookla® за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи чрез апарат XIAOMI Mi 11 Light 5G и въз основа на базовите тарифни планове на трите мобилни оператора с включен достъп до 5G.  

Сред основните предимства на 5G мрежата на А1 е по-ефективното използване на честотния спектър, 5G радиооборудване от доказани европейски доставчици, както и самата технология – тя използва честотна лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно в една посока на предаване.

Как да изберем мобилен доставчик за ползване на 5G мрежа?

Мобилните оператори вече предлагат на своите потребители абонаментни планове с достъп до 5G мрежата както с неограничен, така и с ограничен достъп (с ограничаване на максималната скорост след достигане на определен лимит) според предпочитанията и нуждите на потребителите.

Според съветите на асоциация „Активни потребители“, избирайки доставчик за 5G на първо място е важно да имате мобилен апарат, който поддържа 5G връзка. На пазара вече има голям избор на модели смартфони, които работят в 5G мрежа.

Второто важно условие е да имате сключен договор с мобилен оператор за тарифен план, който включва достъп до 5G мрежа. Препоръчително е тарифният план да бъде с неограничени MB, тъй като високите скорости консумират повече данни и те свършват изключително бързо. Към момента и трите телекома предлагат по няколко тарифни плана с неограничени мегабайти в 5G мрежа, като най-много варианти предлага А1 – 4  тарифни плана, които не се различават по отношение на скоростта на 5G достъп, а варират според международните минути към ЕС, мегабайтите в роуминг в ЕС.

Преди да сключите договор с мобилен оператор, уверете се, че 5G мрежата му има покритие във вашето населено място или там, където ще ползвате услугата най-често. За измерване на скоростта на интернет връзката е препоръчително да инсталирате специално приложение, например приложението Speedtest на Ookla. За смартфони с операционна система Android  можете да го свалите от тук: – https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest&hl=bg&gl=US, a за такива с iOS –  https://apps.apple.com/us/app/speedtest-by-ookla/id300704847

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com