Невидима отрова: боклукът, който всеки носи в джоба си

3274
Невидима отрова: боклукът, който всеки носи в джоба си
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година светът произвежда около два милиарда тона отпадъци. Но това е само боклукът, който се вижда. Всеки, който иска да живее екосъобразно, следвайки максимата за „нула отпадъци“, трябва да гледа не само в собствения си кош за боклук. Това пише в своя материал за DW Тамсин Уолкър.

Повечето отпадъци са невидими за потребителите

По-голямата част от световните отпадъци възникват в процеса на производство на нещата, които купуваме - в добива на суровини и енергия, необходима за производствените процеси, както и в транспорта.

В особена степен това важи за всичко, което е свързано с електрониката. В тази сфера световното сметище расте най-бързо и там се генерира по-голямата част от невидимия боклук. „По-голямата част от замърсяването и генерирането на отпадъци от електронни устройства се случват много преди потребителите да се доберат до тях“, казва Джош Лепавски, професор по география в Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, и автор на книга за глобалното въздействие на производството на дигитални технологии.

Производството на електроника е свързано с опасни химикали, парникови газове и използване на вода. Повечето от тях са напълно невидими и трудни за разбиране за обикновения потребител. Електрониката се състои от множество компоненти, които обикновено се набавят и произвеждат на различни места по света, преди да бъдат сглобени на съвсем друго място.

Благородни метали за електронните устройства

Типичният смартфон, например, може да съдържа до 62 различни метала. Безбройните малки компоненти на един iPhone включват злато, сребро и паладий.

Според проучване на шведската асоциация за управление и рециклиране на отпадъци Avfall Sverige, невидимите отпадъци, нужни за производството на един стандартен смартфон и един 3-килограмов лаптоп, тежат съответно 86 и 1200 килограма.

Лаптопите и смартфоните далеч надхвърлят всички други продукти в това проучване, като говеждото, което генерира четири килограма боклук за един килограм месо, или памучните панталони, които генерират 25 килограма боклук.

Контрол на добива на суровини

Благородните метали за нашите смартфони, които произлизат предимно от Азия, Африка и Австралия, първо трябва да бъдат извлечени. По време на този процес, както и на транспортирането и обработката им, се отделя прах, който съдържа вредни метали и химикали и попада във въздуха и водоизточниците.

Без нужния контрол тези токсични компоненти могат да замърсят подземните води, да проникнат в долините и реките, да навредят на почвата, растенията и животните и да застрашат човешкото здраве.

Това не означава непременно, че добивът на тези благородни метали е вреден за околната среда, казва Салим Али, професор по енергетика и околна среда в Университета в Делауеър, САЩ. "Предизвикателството е да се организира добивът по такъв начин, че да не се навреди на околната среда", казва той.

Сглобяването на електрически уреди също генерира големи количества отпадъци - и много от тях са токсични. Например газовете, използвани при производството на електронни компоненти, като флуорирани парникови газове, използвани за монитори, „много от които са значително по-вредни от въглеродния диоксид“, казва Лепавски.

Проследяването и контролът са предизвикателство

Днес повечето електроника се произвежда в Китай, Хонконг, САЩ и страни от Югоизточна Азия. Проследяването на невидими отпадъци също е трудно, тъй като много съвременни продукти, особено електрониката, имат дълги и сложни вериги за доставки.

Американската компания Apple публикува списък със своите 200 най-важни доставчици, базирани в 27 различни държави. Но по-голямата част от доставчиците са разположени на места, където няма публично достъпни регистри, в които да се проследи отделянето на токсични замърсители.

В световен мащаб в момента само 17,4 процента от всички електронни устройства, които вече не се използват, се събират и рециклират. Но дори тези устройства да бъдат рециклирани на 100 процента успешно, това няма да промени замърсяването и отпадъците от тяхното производство, особено при минните отпадъци, обяснява Лепавски.

Производството с нулеви емисии не решава всички проблеми

Apple се ангажира да стане CO2-неутрален до 2030 г. и наскоро отговори на нарастващите опасения за електронните отпадъци, като вече не включва слушалки и зарядни устройства при всеки продаден мобилен телефон. Американската компания също така обеща да използва повече рециклирани материали в производството си.

Професорът по машинно инженерство Жао има да допълни още нещо: "Смартфонът може да е вече остарял само след няколко години. Това прави повторното използване и рециклирането почти невъзможно." Технологичните компании трябва да печелят пари и това води до негативни последици за околната среда.

Тамсин Уокър, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии