Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стивън Хокинг помага на милиони парализирани да проговорят

08 януари 2015, 09:17 часа • 62058 прочитания

Световноизвестният учен Стивън Хокинг, който няма възможност да се движи, може да говори бързо и много.

Новата система, с която сега разполага знаменитият физик, може да отгатва мислите на учения и ще подари на милиони парализирани надеждата за връщане на речта.

През януари 2015 г. повече от три милиона души, страдащи от тежко генетично заболяване – амиотрофична латерална склероза, – ще получат възможност да си върнат загубената възможност да общуват с близките.

Най-известният в света човек с това заболяване е физикът Стивън Хокинг, британският професор по математика, космолог и популяризатор на науката. Признаците на болестта при него се появили още през 60-те години, тя прогресирала, но независимо от пълната парализа и дишането чрез трахеостомия, Стивън Хокинг води активен живот, активно популяризира науката и активно чете лекции.

Той общува с околния свят благодарение на единствения съхранил подвижност мимически мускул, с помощта на който той управлява курсора на екрана на монитора и свързва буквите в думи.

С движения на бузата ученият спира курсора, който сканира текста на екрана. А специално устройство, включено към компютъра, позволява да се генерира реч. В последните години обаче, с прогресирането на болестта, физикът все по-трудно използвал тази система.

Скоростта на неговата „реч“ паднала до една дума на минута, макар че в началото на използването на системата преди 20 години Хокинг говорел със скорост 20 думи на минута. Ученият много пъти получавал предложения да смени „говорителя“, но консервативният Хокинг отказвал нов.

Физикът, свикнал от години да ползва този генератор на реч, накрая се обърнал към компанията Intel, за да усъвършенства устройството, с чиято помощ той дълги години говори и пише.

„Главното – Хокинг много чувствително се отнася към хората, които бъркат в тази инсталация. Той има „алергия“ към тези, които се опитват да го учат. Ако поискате да инсталирате нещо, което той не желае, Хокинг ще ви посочи вратата“, разказва Хърст Хаускер, шеф на лабораторията в Intel, занимаваща се с обработка на изображения.

За разлика от други компании, предлагащи свои решения, Intel е хвърлила две години, за да настройва системата под нуждите на 72-годишния професор, и е постигнала резултат.

През декември специалистите на Intel усъвършенствали системата – ученият започнал два пъти по-бързо да пише и минимум десет пъти по-бързо да изпълнява други задачи, като например посещение на уебстраници, редакция на документи и изпращане на писма.

Инженерите дълго изучавали как именно Хокинг чете документи, пише писма и изнася лекции. „Ако използвате Microsoft Word, към който Хокинг често прибягва, там има няколко функции, които се прилагат най-често – отваряне на нов документ, запис, редакция и т.н. Ние добавихме контекстно меню, за да не му се налага да използва мишката“, казва Лама Нахман, разработчик на системата.

Според Нахман ъпгрейдът позволява да се опрости общуването на Хокинг с използването на предиктивна система за въвеждане на текст, аналогична на тази, която се използва в мобилните системи – Т9. Intel използвала програмата на лондонския разработчик на приложения SwiftKey, която сама завършва напечатаните думи и предугажда най-често употребяваните от човека думи.

Системата също се обучава на навиците на отделните потребители, което ще позволи на Хокинг „значително да съкрати броя на кликовете, които се изискват за набор на думи“, обяснява Нахман.

Отчитайки сферите на интереси на Хокинг, след въведено „the“ системата му предлага да избере „universe“, а знаейки любовта му към черните дупки, след „black“ тя услужливо му предлага думата „hole“.

Сега известният автор на „Кратка история на времето“ трябва да напечата само 20% от необходимите букви, за да отгатне програмата мислите му.

Оборудването, което сега съпровожда учения, се състои от черна кутия под инвалидната му количка, в която се намират радиоусилвател, регулатори на напрежението и контролери, приемащи сигнали от инфрачервения датчик в очилата на учения. Именно този датчик позволява да се следи движението на бузата на учения. Самият гласов синтезатор е разположен зад количката.

„Медицината не успя да ме излекува, така че разчитам на техниката, която ми помага да общувам и живея. Разработката на тази система дава възможност да се подобри животът на парализираните хора по цял свят“, каза Хокинг на презентацията на новата система.

През януари Intel планира да изложи програмата за свободен достъп, което ще позволи да се опрости общуването на милиони парализирани хора.

Вижте още интересни статии за наука в Мегавселена

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес