Създателят на интернет предсказа края на Facebook и Google

8858
Създателят на интернет предсказа края на Facebook и Google
Снимка: iStock/Guliver

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за скорошен колапс на големи мрежови корпорации, по-специално Google и Facebook. Причината за края им според него ще бъде концентрацията на пари и власт в ръцете на една голяма корпорация и неизбежния монопол на пазара. Епъл, Майкрософт, Амазон, Google и Facebook имат обща пазарна капитализация от 3,7 трилиона долара, равна на брутния вътрешен продукт на Германия през миналата година.

"Рано или късно, това води до доминирането на една компания на пазара и просто няма друга алтернатива, освен разпадане", каза учения, цитиран от Мигнюз.

Финансовите резултати на Facebook - можеше да е и по-лошо

Финансовите резултати на социалната мрежа Facebook за третото тримесечие на тази година предизвикаха по-скоро негативни реакции, като н...

Бърнърс-Лий, компютърен учен, който изобрети интернет през 1989 г. заяви, че е разочарован от сегашното състояние на интернет след скандалите за злоупотреба с лични данни и използването на социални мрежи за разпространяване на омраза, предаде БГНЕС.

Според него технологиите се развиват всяка година и това може да е проблем за технологични гиганти като Google и Facebook. Рязка промяна в предпочитанията и търсенията на потребителите на определени интернет платформи и услуги може да доведе до смърт на тези услуги, смята той.

Професорът изрази недоволството си от скандала с Facebook, когато консултантската компания Кеймбридж Аналитика получи достъп до личните данни от 87 милиона потребители на социалната мрежа.

„Този скандал“, каза той, „е повратна точка за мнозина“.

Евродепутатите настояха Facebook да позволи на ЕС да извърши цялостен одит на мрежата

В резолюцията приета в четвъртък, евродепутатите настояха „Фейсбук“ да позволи на органите на ЕС да извършат цялостен одит ...

Професор Тим Бърнърс-Лий е британски учен в сферата на компютърните технологии, чиято работа е трансформирала почти всеки аспект от нашия живот.

Той създава World Wide Web през 1989 г., когато работи като изследовател в ЦЕРН.

По това време пред него и колегите му стои проблема за обработката и представянето на резултатите от научни изследвания в реално време. Бърнърс-Лий вече е разработил системата ENQUIRE, която позволява поддържането на произволни хипертекстови връзки и облекчава режима на търсене. Това обаче се оказва недостатъчно и той се заема да я превърне в многопотребителска, платформено-независима система. Така през 1990г. се появява първия уеб сървър — CERN httpd и уеб браузър, написани от Бърнърс-Лий в програмната среда NeXTStep. През 1991г. проектът се слива с проекта Internet и през същата година е създаден първият в света уеб сайт – Info.cern.ch .

Тим е носител на над 10 почетни докторски степени от различни университети в света, а през 2004 получава наградата Орден на Британската империя и е посветен в рицарство от кралица Елизабет II.

Миноритарни акционери се обединяват да свалят Зукърбърг от ръководството на Facebook

Няколко пенсионни фонда и департаментите на финансите на американските щати Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания подкрепят идеята за свал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии