Терористи създават армии от роботи-убийци

1864
Терористи създават армии от роботи-убийци
Снимка: Getty Images

Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора.

Това е част от твърденията, направени в авторитетно изследване, публикувано от ООН. Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън“. Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи“(САОС, “Lethal Autonomous Weapons Systems”), които са способни да извършват убийства, без да е необходим човешки контрол над тях. Подобен вид машини са известни на широката публика от филми като „Терминатора“, но в действителност роботите-убийци могат да бъдат всичко – от умна мина до въоръжен с картечници дрон.

Хората – създатели или унищожители на биоразнообразието?

Всички сме запознати с това какви са последствията от дейността на човека, особено изчезването на цели животински видове. И въпреки, че...

ООН иска налагането на стриктни правила за използване на роботите-убийци, за да бъде гарантирано, че те няма да бъдат използвани като оръжие за война, но със сигурност може да се каже, че терористите няма да се съобразяват с тези правила. "Въпреки че тези [роботизирани умъртвяващи] системи могат да са достъпни на технологично напредналите страни в начална фаза, то е вероятно, че те ще бъдат разпространявани", се казва в доклада. "Терористите в действителност активно търсят такива системи", продължава документът.

Поради незаконни начини за разпространение е възможно САОС да попаднат в ръцете на терористи.

Светът е на ръба на революция в роботиката, в която се очаква да видим машини, поемащи ролите на хора и потенциално да предизвикат безработица от действително катастрофално ниво. Но колкото по-разпространени стават роботите, толкова по-лесно те могат да попаднат в ръцете на терористи и да бъдат използвани за убийството на невинни хора. В доклада на ООН се казва още, че поради присъщия двоен характер при употребата на много роботизирани технологии, много системи, които първоначално са създадени за цивилни цели, лесно могат да бъдат променени и да бъдат превърнати в механични убийци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии