Тръмп готви тотален Биг Брадър за емигрантите в САЩ

8845
Тръмп готви тотален Биг Брадър за емигрантите в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

От 18 октомври тази година американските власти ще събират имената и псевдонимите в социалните мрежи на всички емигранти, които идват да живеят и вече живеят в САЩ. В това число влизат както хора, получили зелена карта, така и натурализирани американски граждани. Това е най-новата идея на администрацията на Доналд Тръмп, която тепърва ще бъде приложена и която обхваща "всички публични източници на информация, не само социалните медии".

Като мотив за идеята се сочи възможността за превенция на терористични актове. Оценката на американските власти е, че например атентатът в Сан Бернардино отпреди 2 години е можело да бъде предотвратен, ако е имало наблюдение на социалните мрежи. Остава под въпрос обаче как ще бъде преценявано дали събраната информация от социалните мрежи всъщност е вярна – например дали даден профил действително е на човека, на който изглежда, че е и дали всичко публикувано в него е действително публикувано от титуляра, а не става въпрос за хакерска атака.

Няма тайни в интернет за САЩ и Великобритания

Американските и британските служби за сигурност имат специални технологии, които им позволяват да дешифрират почти всяко едно съобщение...

Друго сериозно опасение е какво ще стане с американски граждани, които контактуват с емигранти и дали нещо в комуникацията няма да бъде счетено погрешно от властите за опасно. Американски държавен доклад от февруари тази година вече показа, че липсват достатъчно добри критерии, които да покажат дали следенето на хора в социалните мрежи е ефективно в борбата с тероризма. Всъщност точно от февруари американските имиграционни служби излязоха с определени предложения, като например някои туристи, влизащи в САЩ, да "предават" паролите за профилите си в социалните мрежи и имейлите си като част от изпит за виза. Тестът е в размер на 3 страници и според иронична статия, за да го издържиш, трябва да имаш памет на киборг.

В момента служителите в консулските служби на САЩ в чужбина са инструктирани да следят какво правят одобрените за влизане на американска територия чужденци в срок от три месеца. Ако през това време влезлият чужденец с туристическа виза тръгне да се жени за американски гражданин, това се счита за лъжа по условията за допускане и следва моментална депортация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии