Виртуалният фронт на войната в Украйна - кибервойната

3040
Виртуалният фронт на войната в Украйна - кибервойната
Снимка: iStock/Guliver

Войната на Русия срещу Украйна се води не само с бомби, но и с байтове – стана ясно, че кибервойната играе все по-важна роля в инвазията. Вместо да се изпращат войници, международната помощ идва под формата на кибернетична подкрепа, коментира "Евронюз".

Имаше опасения, че руските кибератаки ще включват превземане и спиране на ключови услуги, като например електрическата мрежа или комуникационните услуги на Украйна. Въпреки че това не се случи, експертите твърдят, че кибератаките се използват за шпионаж, при това не само в Украйна.

"Русия е абсолютно способен кибероператор от световна класа. Тя е сред най-добрите. Така че причината не е в липсата на способности", заяви Матю Олни, директор на Talos Threat Intelligence and Interdiction в американската компания Cisco.

"Смятаме, че Русия е подценила Украйна във всички аспекти. Те подцениха военните, подцениха волята на хората да се борят, подцениха до известна степен и киберзащитата. Русия не вижда в Украйна толкова заплаха, колкото проблем, който трябва да бъде решен. И затова, докато обмислят как да разпределят тези ресурси за кибероперации, ние смятаме, че има вероятност да ги използват за шпионски цели, за да се опитат да разберат реакцията на света относно нахлуването на Русия в Украйна", каза той.

През последните шест години компанията работи с три правителствени агенции в Украйна в областта на киберсигурността.

Хакерски атаки срещу правителствени служби

Великобритания наложи санкции срещу Абрамович, Дерипаска и още петима руски олигарси

Британските власти включиха в списъците със санкции милиардера и собственик на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович, глав...

Google съобщи, че е разкрила широко разпространени фишинг атаки, насочени към украински служители и полски военни. Неговата Група за анализ на заплахите (TAG) заяви, че фишинг кампанията е била насочена към потребителите на украинската медийна компания UkrNet и полски и украински правителствени и военни организации.

Шейн Хънтли от Google заяви в публикация в блога си, че през последните няколко седмици TAG е наблюдавала активност от страна на редица участници в заплахи, включително беларуската организация Ghostwriter и руската Fancy Bear.

"Тази дейност варира от шпионаж до фишинг кампании. Споделяме тази информация, за да помогнем за повишаване на осведомеността сред общността по сигурността и високорисковите потребители", пише той.

Олни заяви, че Русия може да се опита да получи достъп до информация за процеса на вземане на решения, през който преминават правителствата по отношение на това какви санкции да бъдат приложени, да разбере колко сплотено работят правителствата и какви разделения има - информация, която би могла да се използва като лост в бъдещи преговори.

Освен текущия кибершпионаж, Олни каза, че от време на време се случват и атаки с чистачки, които изтриват твърдия диск на компютъра и заличават данните. Но тези кибератаки са се случили много преди руската армия да нахлуе в Украйна. Разследването на Cisco през януари установи, че са били атакувани 80 правителствени уебсайта.

Китай отказа да доставя части за самолети на Русия

Китай е отказал да доставя резервни части за самолети на руски авиокомпании. Това заявил Валери Кудинов, ръководител на отдела за поддъ...

"Когато правихме нашия анализ, видяхме доказателства, че Русия е имала достъп [до украинските правителствени сайтове] в продължение на няколко месеца преди извършването на тази атака. В продължение на много месеци преди инвазията Русия е струпвала войски по границата. И когато вървят в тази посока, бихме очаквали, че спонсорирана от държавата разузнавателна агенция ще отдели време, за да получи този първоначален достъп, така че когато по-късно им бъде казано да направят нещо, да могат да изпълнят тази атака", заяви Олни.

Подобни данни, събрани чрез шпионаж, не само могат да подпомогнат военните позиции на Русия, но и да допринесат за аргументите ѝ, с които оправдава нахлуването си в Украйна.

"Украйна никога не е била заплаха за Русия в този смисъл. И така, те са използвали своите активи, за да разберат как мисли останалата част от света, какво планират да правят съвместно, как могат да бъдат разединени. Ще видите многократно, че като че ли излизат различни неща, като например "програмата за биологично оръжие или те създават мръсна бомба" или всички тези различни оправдания. Част от това ще бъде информация, получена при шпионските им дейности. Всичко това е неразделна част от тях и мисля, че те отново се концентрират върху по-голямата заплаха, която е останалата част от света", каза Олни.

Киберармии

Cisc, със своя клон Talos, е една от западните компании, които помагат на Украйна, а стотици нейни доброволци помагат и полагат извънреден труд в борбата с кибератаките в Украйна.

Съветник на Зеленски: Русия няма реална картина на случващото се в Украйна по отношение на военните действия (ВИДЕО)

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски и участник в мирните преговори с Русия – Михаил Подоляк, разказва пред тв "...

"Благодарни сме, че имаме продуктивен отдушник за чувствата на неудовлетвореност и загуба, които изпитваме", коментира Олни и добави, че той и екипът му работят в Украйна от много години и са намерили там приятели, които са ги "приели в домовете си".

Други държави също се притекоха на помощ на Украйна, за да я подкрепят в нейната киберсигурност. След като Украйна поиска помощ за справяне с последните кибератаки, които започнаха тази година, новосформиран екип от 8 до 12 експерти от държави от ЕС се ангажира да защитава Украйна. Експерти от държави като Хърватия, Румъния, Естония, Полша, Литва и Нидерландия, известни като екип за бързо реагиране в киберпространството (CRRT), заявиха, че ще помагат на Украйна от разстояние и на място в страната.

Междувременно доброволци хакери също защитават Украйна в така наречената "ИТ армия", която беше създадена от украинския министър на цифровите технологии Михайло Фьодоров. Достъпът до групата се осъществява чрез приложението за съобщения Telegram и тя разполага със списък с потенциални цели в Русия, към които хакерите могат да се насочат.

Още: Прокуратурата образува дело за нерегламентирано използване на софтуера "Пегас"

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yellow Week на Kärcher: Най-добрите продукти за почистване с до 25% отстъпка

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии