WiFi връзката е бавна? Трик, с който да увеличите скоростта на интернета

27948
WiFi връзката е бавна? Трик, с който да увеличите скоростта на интернета
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време почти всеки един от нас има в дома си рутер и безжична връзка, която позволява на лаптопи, компютри, смартфони и всякакви смарт устройства да се свързват към интернет.

Не винаги обаче сме доволни от качеството на интернета, обаче винаги съществуват варианти да се подбори и увеличи скоростта на WiFi-връзката, чрез незначителни промени в конфигурацията или чрез смяната на някое от устройствата в цялата връзка.

В статията, която предлагаме на вашето внимание днес, няма да видите някакви вълшебни трикове, а съвсем опростен и правилен начин да настройте по-добре вашата WiFi интернет връзка, за да може да я ползвате в нейния пълен потенциал и да отстраните наличните проблеми с производителността, които едва ли бихте забелязали.

Например, може да имате фантастично бързa интернет връзка, а да се окаже, че вашият компютър се намира твърде далеч от рутера и лошият сигнал води до огромни забавяния, или маршрутизаторът да е много стар и да има нужда от подмяна.

"Активни потребители": Не купувайте по интернет уреди, предпазващи от Covid-19

„Започнахме изследване на дезинфектантите, какво е тяхното качество, като трябва да кажем, че мокрите кърпи не могат да играят та...

Друг технически проблем са лошите настройки на самият рутер, които никога не са оптимизирани по подразбиране, за текущата ситуация.

Качеството на сигнала, които изпраща рутера, определя WiFi скоростта. Естествено, колкото сме по-близо до устройството, толкова по-силен сигнал получаваме и обратното. Трябва да се вземе предвид, че освен разстоянието, пречки могат да бъдат мебелите и стените, които се намират в апартамента. Възможно е и наличието само на един рутер, да не може да осигури покритие за цялата площ. 

Един чудесен начин за усилване на сигнала, без да има нужда да харчите пари за други и по-скъпи устройства, е с фолио или обикновено кенче. За целта ви е нужно едно единствено кенче от бира например. Направете следното:

Изрежете горната част и дъното на кенчето, но не по цялата обиколка до пълно отрязване, а оставете около 3 см. След това го разрежете по дължина за да получите две еднакви части в U-образна форма. Сега сложете модифицираното вече кенче върху антената на рутера през отвора в горната част по начин, че широката част от буквата U, да бъде насочена към пространството на апартамента. Ако рутера е с повече от една антена, направете същото упражнение и с нея. Експерти смятат, че тази настройка е способна да усили сигнала, и той ще бъде насочен точно там, където е необходим - вътре в самия апартамент, без да има изтичане на сигнала в зона, където няма да има нужда от него.

Алуминиевото фолио ще ви послужи по същия начин - неговата функция е подобна на тази на биреното кенче.

За първи път в България – оптичен интернет със скорост до 10Gbps от VIVACOM

От този месец VIVACOM ще започне да предлага оптичен интернет със скорост до 10Gbps. Новата услуга стартира в част от София от 04.12.20...

Друго важно нещо е редовното рестартиране на рутера. Така се актуализират настройките на рутера, изчиства се кеша и всички празни пакети. Някой специалисти препоръчват рестартирването да се прави веднъж на ден, но дори и един път в седмицата би било добре.

Използвайте винаги парола, за да бъдете защитени от външно проникване. Ако пропуснете да го направите, със сигурност ще ви се "закачат" други потребители, които ще крадат от вашия Wi-Fi. 

Препоръчва се да избягвате смущение от друго оборудване. Безжичните телефони и микровълновите фурни пречат на сигнала, за това ги дръжте далеч от рутера.

Програмите, които изтеглят файлове също могат да забавят интернет скоростта. 

Ако по никакъв начин не успеете да подобрите скоростта на интернета си, вероятно рутерът ви е вече остарял и ще ви е необходимо да закупите нов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии