Наградите "Оскар" - висшата холивудска цел

4703
Наградите "Оскар" - висшата холивудска цел
Някои го правят за пари, други от любов към киното

Какъв е мотивът на хилядите актьори, режисьори, сценаристи, гримьори, фризьори и безброй други професионалисти да посветят живота си на холивуската филмова индустрия?

Някои го правят за пари, други от любов към киното. Мечтата на всички тях обаче е да се издигнат в очите на колегите си, спечелвайки "Оскар", предаде ДПА.

Тежката артилерия на Холивуд в битка с чужденци за "Оскар" за най-добър актьор

Тежката артилерия на Холивуд, представена от Джордж Клуни и Брад Пит, ще брани тази година актьорския "Оскар" от трима чужденци - франц...

Най-голямата награда на Холивуд се присъжда от Академията за кинематографично изкуство и наука, основана през 1927 г. от 36 водещи филмови дейци.

Днес в нея членуват близо 6000 души, които представляват 15 различни филиала, като например Актьорския, ръководен от Анет Бенинг и наброяващ 1183 членове. Въпреки статута си на най-ценените призове в американската киноиндустрия, наградите "Оскар" рядко се отплащат финансово на носителите си. Причината е, че почти всички отличени филми отдавна не присъстват в бокс-офиса, докато останалите са по-малки продукции без особен касов успех. "Оскар"-ите често разкриват многообещаващи таланти и улесняват пътя на актьори, режисьори и сценаристи към по-мащабни проекти.

Пример е актьорът Мат Деймън, за когото почти никой не беше чувал и чиято кариера потръгна, след като спечели приза за "Добрият Уил Хънтинг" през 1997 г. Същото се случи и с Дженифър Лорънс след номинацията й миналата година за най-добра актриса в поддържаща роля за "Зимен дар". Диабло Коуди, отличена с "Оскар" за филма "Джуно" през 2007 г., се утвърди като един от водещите холивудски сценаристи.

Спечелването на най-престижната награда в света на киното поставя отличниците на историческия подиум редом до холивудските легенди, печелили "Оскар"-и в ранните години на киното. Това е най-върховното признание за световноизвестните звезди. Макар и да печелят по 10 милиона долара на филм, те искат повече от всичко да останат в историята като велики актьори. Най-скорошният пример за това е актрисата Сандра Бълок, която дълго време беше смятана за любимка на публиката, но спечели сърцата и на критиката след триумфа си през 2009 г. с "Оскар" за най-добра актриса за "Сляпата страна". 

Завършва гласуването за "Оскар"-ите, започва броенето

Днес най-късно в 17. 00 часа по часовото време на Тихоокеанското крайбрежие /03.00 ч. българско време на 22 февруари/ попълнените бюлет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com